latinica  ћирилица
24/02/2024 |  16:04 ⇒ 16:09 | Аутор: СРНА

Ајфелов торањ од сутра поново отворен за посјетиоце

Ајфелов торањ у Паризу биће сутра отворен за посјетиоце након што је због штрајка радника био затворен пет дана.
Ајфелов торањ (Фото: EPA-EFE/TERESA SUAREZ) -
Ајфелов торањ (Фото: EPA-EFE/TERESA SUAREZ)

Овај симбол Париза биће отворен сутра након што је управа споменика постигла договор са синдикатима.

Прекид рада од понедјељка, 19. фебруара, други је у посљедња два мјесеца јер синдикати тврде да се недовољно улаже у овај споменик.

Управитељ Торња компанија "СЕТЕ" саопштила је да је данас постигла договор са синдикатима на основу којег ће стране редовно пратити пословни модел компаније, улагања у радове и приходе преко тијела које ће се састајати сваких шест мјесеци.

Са циљем постизања финансијске равнотеже до 2025. године, обје стране су се, такође, сагласиле око улагања од око 380 милиона евра до 2031. године у радове и одржавање Торња, наводи се у саопштењу.

"СЕТЕ" је упутио извињење посјетиоцима који су "ухваћени" у штрајку, који је резултирао губитком око 100.000 карата.

Ајфелов торањ забиљежио је губитке од око 120 милиона евра током пандемије ковида 2020. и 2021. године.

"СЕТЕ" је од тада добио докапитализацију од 60 милиона евра, за коју синдикати кажу да је недовољно с обзиром на то да су потребни велики радови на одржавању, укључујући ново фарбање.

Број посјетилаца је нагло опао током ковида због блокаде и ограничења путовања, али се опоравио на 5,9 милиона у 2022. и 6,3 милиона прошле године.

Ремек-дјело архитекте Густава Ајфела префарбано је 19 пута откако је изграђено за Свјетски сајам 1889. године, подсјећа АФП.