latinica  ћирилица
25/02/2024 |  07:45 ⇒ 07:47 | Аутор: СРНА

Представа "Гидионов чвор" о вршњачком насиљу пред требињском публиком

У Културном центру Требиње синоћ је изведена представа "Гидионов чвор" у којој се говори о вршњачком насиљу, питању школства и цензуре у школама.
Представа "Гидионов чвор" у Требињу - Фото: СРНА
Представа "Гидионов чвор" у ТребињуФото: СРНА

Представа, која је рађена према драми Џоне Адамс, изведена је у оквиру турнеје током које ће обићи 12 градова БиХ, а чију је реализацију подржала Амбасада Швајцарске.

Глумица и редитељка представе Селма Алиспахић рекла је да је представа намијењена и родитељима и просвјетним радницима, али и средњошколцима, који су прилично запостављени када су културни садржаји у питању.

- Ова представа говори и о теми вршњачког насиља, слободи говора, осјећању младог човјека у свијету који је прилично хаотичан, гдје он покушава да нађе неко своје мјесто. Врло често те младе људе не видимо. Ово је позив да их боље погледамо, да их пажљивије слушамо, да чујемо шта нам имају рећи и да будемо ту за њих - нагласила је Алиспахићева.

У комаду "Гидионов чвор" се мајка и учитељица сусрећу у учионици на раније договореном информативном састанку три дана после трагичног догађаја, а у надметању двије снажне женске фигуре, оне пребацују одговорност једна на другу, отварајући паралелно и питање универзалности бола и проблема одрастања младих данас.

У представи осим Алиспахићеве игра и млада глумица Хелена Вуковић, а копродукцијски је пројекат Сцене МЕСС, Позоришта младих Сарајево и Удружења "Интермецо".