latinica  ћирилица
25/02/2024 |  09:45 | Аутор: СРНА

Благојевић: Удвостручити праг који дефинише малог предузетника

Занатско-предузетничка комора Републике Српске инсистира на хитној измјени Закона о порезу на доходак како би се удвостручио праг који дефинише малог предузетника, изјавио је директор Занатско предузетничке коморе регије Бањалука Владимир Благојевић.
Занатско предузетничка комора регије Бањалука (Фото: preduzetnicibl.rs.ba) -
Занатско предузетничка комора регије Бањалука (Фото: preduzetnicibl.rs.ba)

Благојевић је нагласио да је то један од горућих проблема предузетника, који сматрају да је потребно повећати праг на 100.000 КМ, чиме би се подстакао раст броја предузетника и спријечило гашење постојећих, као и ширење сиве економије.

Он је подсјетио да је на инсистирање Занатско-предузетничке коморе, као и комплетног коморског система, праг за улазак у ПДВ систем подигнут са 50.000 КМ на 100.000 КМ, додајући да је праг за малог предузетника остао на износу од 50.000 КМ, због чега Комора инсистира на измјени Закона о порезу на доходак.

- Сви смо свјесни сада већ вишегодишње инфлације, односно повећања готово свих цијена, што је бројне мале предузетнике још прошле године приморало да пређу границу од 50.000 КМ и изгубе статус малог предузетника, то јест изгубе бенефите које су по том основу остваривали - рекао је Благојевић за Срну.

Сматра да је потребно промијенити став Закона о порезу на доходак који дефинише да мали предузетник, који је одустао од избора да буде опорезован као мали предузетник, не може поново тражити овај статус у периоду од три године од дана опозива.

- Потребно је предузетницима који су у прошлој години због инфлације изгубили статус малог предузетника, омогућити да врате овај статус у овој години. Није исто ако је неко тражио опозив статуса или га је изгубио. Због тога је потребно одвојено третирати ове случајеве - додао је Благојевић.