latinica  ћирилица
25/02/2024 |  20:22 | Аутор: СРНА

Шеранић: Код десетеро лица потврђене морбиле

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је вечерас да је у Српској за сада код десеторо лица потврђена зараза морбилама, док је евидентирано око стотину случајева великог кашља.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Он је подсјетио да је у Бијељини, гдје је заражено седморо дјеце, проглашена епидемија.

Шеранић је појаснио да је ријеч о невакцинисаним лицима, те да вакцинацију против морбила не треба одгађати, већ је треба редовно спроводити, с обзиром да је ријеч о изузетно заразној болести која се брзо шири.

- Има увијек разлога за бригу када су у питању заразне болести и зато постоје вакцине да би смо мање бринули због евентуалних компликација - рекао је Шеранић за АТВ.

Према његовим ријечима, потребно је водити рачуна о солидарности, пошто има дјеце која не могу да се вакцинишу ако болују од неких хроничних незаразних обољења.

- Онај које вакцинисан чува оног који није вакцинисан - рекао је Шеранић.

Он је навео да у Српској има око стотину евидентираних случајева великог кашља, додајући да за сада од великог кашља обољевају нешто старија лица.

- Проблем је ако дојенчад оболе од великог кашља, може се завршити и летално. И ту је суштина заштите у вакцинацији оних који могу да се вакцинишу - нагласио је Шеранић.