latinica  ћирилица
25/02/2024 |  21:16 ⇒ 21:18 | Аутор: СРНА

Здравствено стање генерала Младића веома тешко

Здравствено стање генерала Ратка Младића је веома тешко и он би требао да буде пуштен из затвора на лијечење да су у Хагу поштовани међународно-правни хуманитарни стандарди, рекао је генералов син Дарко Младић.
Ратко Младић (Фото: EPA/Jerry Lampen / POOL) -
Ратко Младић (Фото: EPA/Jerry Lampen / POOL)

Он је истакао да је генералу Младићу потреба свакодневна квалификована медицинска њега и да се са тиме у неформалним разговорима слажу и стручњаци у трибуналу.

- Генерал сада има 82 године. Видјећемо да ли се у догледно вијреме може постићи да он буде ослобођен ради лијечења. Наравно, осим ако не желе да својим нерадом елиминишу Ратка Младића - рекао је генералов син за "Руску газету".

Говорећи о настојањима Запада да преко Суда БиХ покуша да забрани предсједнику Републике Српске Милораду Додику бављење политиком, Дарко Младић је рекао да је велика заслуга Додика што је прекинуо смањење уставних овлашћења Српске чиме је отишао у отворену конфронтацију са политиком Запада у БиХ.

- Зато западњаци желе да га се отарасе. У том контексту, руководство Републике Српске настоји да одржи мир у БиХ и осигура право народа да без налога Запада бирају своје представнике у органе власти - рекао је Дарко Младић.

Он је подсјетио на изјаве бивших високих западних представника да њихови планови не предвиђају тако дугорочно функционисање Дејтонског споразума, те додао да су високи представници, користећи нелегална бонска овлаштења, постали оруђе за дестабилизацију БиХ.

- Они су бранили искључиво геополитичке интересе Запада, овде су се претворили у колонијалне владаре, лишавајући људе права не само на политичке активности, већ и на једноставан рад, осуђујући их на такозвану "грађанску смрт" - рекао је син генерала Младић.

Дарко Младић је истакао да је Република Српска "окружена непријатељским НАТО блоком који покушава буквално да је задави" и да је подршка Русије непроцењива за Српску.

То што је руски предсједник Владимир Путин одликовао предсједника Српске Орденом Александра Невског, каже Дарко Младић, веома је значајан сигнал Москве.

- Веома цијенимо допринос Руске Федерације заштити наших интереса у УН - рекао је Дарко Младић, који у Москви учествује на Мултиполарном форуму и другом конгресу Међународног покрета русофила.

Он је рекао да жели да Русија заврши процесе које је започела, јер структура будућег праведног свјетског поретка, у коме се морају поштовати интереси не само великих, већ и малих држава, зависи од резултата дјеловања Москве.

- Сада смо свједоци да је процес ширења НАТО-а стао. То се огледа не само у догађајима у Украјини, већ широм свијета - кризни феномени расту у различитим регионима - рекао је Дарко Младић.

Он је навео да су на једном од посљедњих састанака у Главном штабу Војске Републике Српске 1996. године дате прогнозе развоја међународне ситуације.

- Тада су наши војни стручњаци изразили уверење да ће НАТО 2003. године изазвати украјинску кризу - рекао је Дарко Младић.