latinica  ћирилица
26/02/2024 |  09:04 | Аутор: СРНА

Послују самостални предузетници, обезбијеђени и подстицаји

У Републици Српској у области занатства углавном послују субјекти регистровани у форми самосталног предузетника, те им Министарство привреде и предузетништва додјељује подстицаје за дигиталну трансформацију, техничке иновације, очување старих и умјетничких заната и домаће радиности, речено је Срни у Министарству.
Министарство привреде и предузетништва - Фото: РТРС
Министарство привреде и предузетништваФото: РТРС

Из Министарства су појаснили да се подстицај за дигиталну трансформацију одобрава за набавку и увођење одговарајућих рјешења за дигитализацију пословних процеса, те набавке и креирање дигиталних платформи за продају производа које обухватају креирање интернет продавница и онлајн маркетинг.

Подстицај за техничку иновацију односи се на набавку нове или кориштене опреме која није старија од 10 година, док се подстицај за очување старих и умјетничких заната и домаће радиности додјељује за организовање едукација и афирмације у овим областима.

- Подстицај за техничку иновацију односи се и на набавку опреме, алата и репроматеријала за потребе израде производа у дјелатностима старих и умјетничких заната и домаће радиности, израду књига, публикација и осталог писаног материјала чији садржај се односи на очување старих и умјетничких заната и домаће радиности - истакли су у ресорном министарству.

Додају да за овај подстицај могу да аплицирају само субјекти који имају статус старог заната.

Из Министарства су појаснили да се у области занатства разликују производно и услужно занатство, а у овим областима регистровано је више од 20 одсто самосталних предузетника од укупног број регистрованих.

У области производног занатства субјекти су, углавном, регистровани у прерађивачкој индустрији, док се услужно занатство односи на услуге у грађевинарству, одржавање и поправку моторних возила, поправку рачунара и предмета за личну употребу и домаћинство, прање и хемијско чишћење производа од текстила и крзна, фризерске и друге третмане за уљепшавање, те дјелатности за његу и одржавање тијела.

Министарство привреде и предузетништва припремило је и Нацрт закона о самосталним предузетницима који је упућен на разматрање Народној скупштини Републике Српске, а ријеч је о материји која је до сада била регулисана Законом о занатско-предузетничкој дјелатности.

- Назив закона је измијењен због боље видљивости и препознавања самосталних предузетника као веома заначајне правне форме. Циљ доношења овог закона је развој и унапређивање пословања самосталних предузетника, заштита традиционалних заната, те њихова боља видљивост у привреди Републике Српске - навели су у Министарству.

Из Министарства истичу да се посебни циљеви односе на даље унапређење поступка регистрације предузетника и олакшано пословање, организовање и надзор.

Када је ријеч о мотивима за повећање интереса младих за занате, у ресорном министарству су рекли да су то стипендије за дефицитарна занимања, те омогућавање праксе ради стицања искуства током школовања и спремности за запошљавање.

Важно је, кажу у Министарству, промовисати покретање пословања у форми самосталног предузетника како би млади били мотивисани да покрену свој посао.

- Регистрација у форми самосталног предузетника је једноставна и брза са ниским трошковима регистрације, уз могућност пословања у основном, допунском и додатном занимању, затим обављања дјелатности у пословном или стамбеном простору или без стамбеног простора - појаснили су у Министарству.

На овај начин омогућава се и сезонско пословање и низ других могућности, док ова правна форма може, како кажу из Министарства, омогућити младима самозапошљавање, односно покретање свог посла на релативно брз и једноставан начин.