latinica  ћирилица
26/02/2024 |  13:22 ⇒ 15:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Брисел: Сукоб пољопривредика који протестују и полиције (ВИДЕО)

У Бриселу је дошло до инцидента између пољопривредника који данас протестују испред сједишта ЕУ и полиције, када је једна група демонстраната пробила кордон полиције како би ближе пришли тргу Шуман који је центар протеста.
Протести пољопривредника (фото: EPA-EFE/J.L.Cereijido - илустрација) -
Протести пољопривредника (фото: EPA-EFE/J.L.Cereijido - илустрација)

Учесници протеста гађали су полицију балегом, наранџама и димним бомбама, а један пољопривредник је пут прекрио сламом, преноси Брисел Тајмс позивајући се на новинску агенцију Белга.

Поједини пољопривредници запалили су бале сијена и тракторске гуме, а неки су гуме бацали испред улаза у сједиште ЕУ.

Пољопривредници су рано јутрос ушли у град, а према ријечима портпаролке полиције Илсе Ван де Кир у Европском кварту се налази најмање 300 трактора, који су блокирали и околне улице.

У граду су се чуле сирене и запаљено је неколико димних бомби, а због протеста затворено је и неколико тунела, путева и метро станица.

Агенција АП преноси да су пољопривредници направили бетонске баријере и да су бодљикавим жицама окружили сједиште Европске уније, да су трактори окићени заставама и транспарентима.

У Бриселу се данас одржава састанак министара пољопривреде Европске уније.

Пољопривредници већ неколико недјеља воде кампању против, како су рекли, престрогих европских еколошких правила и пада прихода и траже од Европске уније да се повуче из споразума о слободној трговини, а конкретно у понедјељак фокус је на споразуму Меркосур са јужноамеричким земљама, чији је циљ да дозволи јефтине производе на тржиштима других.

Пољопривредници траже и да се регулишу тржишта како би се гарантовале фер и стабилне цијене, пуна пољопривредна и прехрамбена политика за подршку агроеколошким праксама и прилагођавање уредбе о азоту.