latinica  ћирилица
26/02/2024 |  13:45 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

Триван: Успjешност M:тел-а кључна је за раст цијеле привреде

За компанију м:тел 2023. година била је веома успјешна, обиљежена великом добити, повећањем броја корисника и новим аквизицијама које су додатно учврстиле позицију ове компаније као водећег телеком оператера у БиХ. Овакви пословни успјеси резултат су стратешких одлука менаџмента којима је постављен нови курс у пословању компаније.
Јелена Триван - Фото: Уступљена фотографија
Јелена ТриванФото: Уступљена фотографија

Генерална директорка компаније м:тел Јелена Триван истиче да је одлука о исплати 50 одсто нето добити акционарима за 2022. годину била револуционарна, јер је промијенила деценијску политику исплате дивиденде коју су економски стручњаци оцијенили јединственом у свијету.

- М:тел и даље исплаћује највећу дивиденду својим акционарима чиме је задржао позицију лидера телекомуникационе индустрије и у овом сегменту, где је просјечан рацио исплате међу европским телеком оператерима до 40 одсто. Иако берза није у потпуности препознала важност овакве одлуке, њена исправност је сада и више него очигледна јер смо у 2023. години остварили рекордну добит, финансијски консолидовали компанију, а истовремено аквизирали нове кориснике, проширили свој порфолио и објаснили да добит може бити рационално искоришћена у повећање вриједности компаније и ликвидност привреде - каже Триван.

Компанија м:тел је у првих девет мјесеци прошле године биљежила стабилан раст нето добити од 15 одсто, а такав тренд биће потврђен и завршним финансијским извјештајем за 2023. годину. Иако сви финансијски показатељи потврђују снажан раст компаније, Триван каже да претходних дана свједочимо злонамјерним нападима на м:тел којима се жели умањити овакав успјех.

- Поређење вредности м:тел-а и БХ Телекома кроз цијене акција на две различите берзе је потпуно погрешно, што су потврдили и економски аналитичари, јер се на берзама тргује са око 30 одсто дионица M:тел-а и око 10 одсто дионица БХ Телецом-а. Финансијски резултати M:тел-а су и свих претходних година били далеко бољи од конкурентских телеком оператера, а то ће потврдити и извјештај за 2023. годину који објављујемо ове седмице - тврди генерална директорка компаније M:тел Јелена Триван.

Наводе да је међу стратешким одлукама у 2023. години је и она о продаји грађевинске инфраструктуре, односно антенских стубова, што је апсолутни тренд у индустрији телекомуникација у Европи.

Трансформацијом пословања на овај начин, компанија M:тел је "повећала своју ликвидност и рад какав примјењују сви свјетски оператери".

Уз то, M:тел је у 2023. години учврстио своју тржишну позицију аквизицијом компаније Трион Тел, што је допринијело додатном расту профитабилности.