latinica  ћирилица
26/02/2024 |  15:26 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

Ирачанин, Турчин и држављанин БиХ оптужени за кријумчарење више стотина миграната

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против три лица - Ирачанина, Турчина и држављанина БиХ, који се терете за међународно кријумчарење више стотина илегалних миграната из Турске, саопштено је данас из Тужилаштва.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Оптужницом су обухваћени М.К.Б. /34/, држављанин Ирака који се налази у притвору, И.О. звани Доктор /38/, држављанин Турске који се такође налази у притвору, те Е.Њ. /52/, држављанин БиХ.

Оптужени се терете да су током 2023. године, дјелујући у договору и координацији са лицима у иностранству, нарочито на подручју Турске, као и са лицима која се налазе у БиХ, страним држављанима и држављанима БиХ, организовали, припремали, договарали и за знатне новчане накнаде реализовали кријумчарење већег броја држављана Турске, међу којима је било и дјеце и малољетника, из БиХ у Хрватску, те друге земље ЕУ.

Након доласка у БиХ, огранизовали су њихов смјештај на подручју Сарајева и других градова, те их транспортоали на подручје Унско-санског кантона, најечешће на подручје Бихаћа и Велике Кладуше, одакле су организовали њихов незаконити транспорт и кријумчарење мимо легалних граничних прелаза на подручје Хрватске, као и даље према земљама ЕУ за новчане накнаде од 2.500 до 19.500 евра, зависно о броју кријумчарених лица и коначној дестинацији.

Како би обезбиједили наплату новца за кријумчарена лица, оптужени су задржавали њихове документе, те је приликом претреса станова и објеката које су користили, пронађено више од 500 турских личних докумената.

Оптужени се терете да су ради прибављања противправне имовинске користи постали припадници групе односно удружења за кријумчарење људи, те недозвољено превели и омогућили недозвољено превођење најмање 500 турских држављана и при том остварили противправну имовинску корист.

Овим су починили кривична дјела организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната и кривично дјело кријумчарење људи.

Тужилаштво ће наводе оптужнице доказивати позивањем 30-ак свједока, шест вјештака и стручних лица, као и прилагањем више десетина доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.