latinica  ћирилица
26/02/2024 |  16:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Савјет Европе продужио санкције Бјелорусији

Савјет Европе данас је донио одлуку о продужењу рестриктивних мјера у Бјелорусији за још годину дана, односно до 28. фебруара 2025, а одлука је донесена на основу годишњег прегледа рестриктивних мјера, саопштено је данас из Савјета.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Мјере су продужене на још годину дана због, како се наводи, драстичног погоршања стања људских права у Бјелорусији, као и "сталне умијешатности те земље у војну агресију Русије на Украјину".

- Од августа 2020, ЕУ је увела неколико узастопних рунди индивидуалних и санкција упућених за цјелокупне секторе, против оних који су одговорни за унутрашњу репресију и кршење људских права у Бјелорусији, и у контексту бјелоруског учешћа у рату Русије против Украјине. Овим мјерама ЕУ сигнализира одговорним политичким и економским актерима да њихово дјеловање и подршка режиму и Русији долазе уз цијену - наводи се у саопштењу.

Појединачне рестриктивне мјере укључују замрзавање финанфсијских средстава и забрану стављања средстава на располагање, а физичка лица додатно подлијежу забрани путовања у земље ЕУ.

На списку санкционисаних тренутно су 233 лица, укључујући бјелоруског предсједника Александра Лукашенка, као и 37 ентитета.

- Бјелорусија такође остаје предмет циљаних економских санкција, укључујући ограничења у финансијском сектору, трговини, роби двоструке намјене, технологији и телекомуникацијама, енергетици, транспорту и другима - саопштено је из Савјета Европе.