latinica  ћирилица
26/02/2024 |  17:17 ⇒ 17:20 | Аутор: СРНА

"Закон о спречавању сукоба интереса примјењивати само на заједничке институције"

Закон о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ може се примјењивати само на заједничке институције, иако се форсира прича да се тај акт односи на све институције у БиХ, што је за Републику Српску неприхватљиво, рекао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је нагласио да треба донијети Закон о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ уз јасне процедуре и начине гласања у комисијама, јер свако гласање у институцијама мора да одражава ентитетску и етничку видљивост.

Говорећи о примједбама једног дијела партнера у власти из Федерације БиХ /ФБиХ/ на то да апелационо одјељење Суда БиХ буде у Бањалуци, Кошарац је навео да нико од партнера у власти из ФБиХ није рекао аргумент који указује на супротност ставовима Републике Српске.

- Партнери из једног дијела ФБиХ требају се осамосталити, требају да политички одрасту и дефинишу елементарне ствари прије свега унутар политичког договора у БиХ  напоменуо је Кошарац.

Говорећи о данашњој сједници Савјета министара и гласању против тачке која се односила на Комисију за сарадњу са НАТО-ом, Кошарац је навео да по том питању треба да буду извршене додатне анализе, али да је важно да то више није Комисија за НАТО интеграције, него Комисија за сарадњу са том алијансом.

- У првом кругу гласања смо били против, желимо да обавимо додатне консултације у вези са тим питањем и видјећемо како ћемо се изјашњавати на некој од наредних сједница Савјета министара - рекао је Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Одговарајући на питање о посјети предсједавајућег клуба СДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саше Магазиновића Украјини, Кошарац је истакао да поједини политичари из Сарајева на различитим мјестима покушавају да пренесу поруке које нису дефинисане у институцијама БиХ, те да је то тренд и правило које је од деведесетих година прошлог вијека усађено у политичке елите у Сарајеву.

- То можемо да карактеришемо као неку увертиру за појединачну кампању, а на сваком потезу треба радити да се што прије оконча сукоб, јер било какво страдање људи у свијету не треба никоме - рекао је Кошарац новинарима након сједнице Савјета министара.

Он је поновио да Република Српска афирмише политику мира и стабилности, истичући да предсједник Републике Српске Милорад Додик разговара са предсједником Русије Владимиром Путином и предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком, те упитао коме сметају ти састанци.

- Истог тог Сашу Магазиновића питајте којим се тролејбусом вози у Сарајеву. /Вози се/ тролејбусом произведеним у Бјелорусији. Нека изађе сад из тог тролејбуса ако му се не свиђа. На који се гас грије? /Грије се/ на руски гас - рекао је Кошарац.