latinica  ћирилица
26/02/2024 |  17:44 ⇒ 22:22 | Аутор: РТРС

Зашто нема договора о најнижој цијени хљеба? (ВИДЕО)

Договор о снижавању цијене хљеба није постигнут ни на данашњем састанку пекара и министра трговине и туризма Српске Дениса Шулића.
Хљеб - Фото: РТРС
ХљебФото: РТРС

За пекаре је неприхватљив приједлог Министарства да векна хљеба кошта 1,9 КМ. Сматрају да овом рачуницом нису обухваћени сви њихови трошкови.

Из Владе поручују да ће неоправдана поскупљења спријечити новом уредбом о ограничавању марже на основне животне намирнице.

За пекаре није прихватљиво да векну хљеба од 500 грама, произведену од брашна тип 500, продају по цијени од 1,9 КМ. Нису спремни за кориговање цијене хљеба, али јесу за нове пословне идеје.

- Нека Влада отвори своју пекару, а ми ћемо ставити на располагање своје капацитете. Не мора ту бити пуно производа, нек буде само хљеб, нека га назову социјални хљеб и ми ћемо бити дио те кампање - рекао је Горан Грабовац, предсједник Удружења пекара регије Бањалука Горан Грабовац.

На све могуће начине пекари су и на данашњем састанку тражили оправдање због чега не желе снизити цијену хљеба, каже Шулић. Главни адут им је цијена рада.

- Ресорно министарство константовало је да цијена основног хљеба варира од града до града од општине до општине у Српској и да се креће од 1,70 до 1,75 КМ, док у Бањалуци, Српцу и појединим тржним центрима достиже и 2,55 КМ. Министарство ће у наредном периоду припремити рјешење за изаз из ове кризне ситуације - рекао је Шулић.

Да цијене хљеба варирају, примјер је и једна пекара у Приједору. Векна хљеба од 500 грама кошта двије КМ, пола КМ мање него у Бањалуци.

Са или без пекара, на крају Влада ће одлучити која ће то најнижа цијена хљеба бити. Прије тога неопходна је израда социјалне карте. Она ће дефинисати услове и категорије становништва које би имале право на куповину хљеба по тој цијени.