latinica  ћирилица
27/02/2024 |  11:23 ⇒ 11:34 | Аутор: ТАНЈУГ

На церемонији у Њујорку подигнута застава Србије поводом Дана српског насљеђа (ФОТО)

Поводом проглашења Дана српског насљеђа, у центру Њујорка одржана је свечана церемонија подизања заставе Републике Србије.
Свечана церемонија у Њујорку (Фото: Танјуг/Генерални конзулат Републике Србије) -
Свечана церемонија у Њујорку (Фото: Танјуг/Генерални конзулат Републике Србије)

Током церемоније, одржане у парку Болинг грин, мјесту значајних историјских дешавања за Сједињене Америчке Државе и град Њујорк, симболички су заједно подигнуте заставе Србије и САД, уз интонирање химни двије земље.

То је први догађај ове врсте у Њујорку у историји српско-америчких односа, саопштио је Генерални конзулат Србије у Њујорку.

На церемонији је градоначелник Њујорка Ерик Адамс и званично прогласио 26. фебруар Даном српског насљеђа у том граду.

Ова прокламација градоначелника Адамса је израз дубоког поштовања српско-америчких односа и препознавања историјског доприноса српске заједнице укупном социјалном, економском и културном идентитету града Њујорка. Овом чину су присуствовали представници Града Њујорка, Српске православне цркве, дипломатског кора и српске дијаспоре.

Поред генералног конзула Владимира Божовића, присутнима су се обратили и градски комесари Едвард Мелместајн и Мануел Кастро, као и Гордана Вуњак Новаковић, професор на Универзитету Колумбија и добитница Сретењског ордена.

У свом говору, градоначелник Адамс је нагласио да су амерички Срби одувијек имали значајну улогу у изградњи и напретку Њујорка. Исказао је увјерење да ће Срби наставити да пружају свој препознатљиви допринос просперитету овог града, као и што ближим односима Њујорка и САД са Србијом. У том контексту изразио је поштовање за слободарску традицију Србије, као и историјски снажно утемељене односе САД и Србије.

Генерални конзул Божовић је истакао задовољство и понос због чињенице да је градоначелник Адамс, у знак признања Србије и српске заједнице у Њујорку, прогласио 26. фебруар Даном српског насљеђа.

Указао је да су само двије недјеље раније, 15. фебруара, Србија и Срби широм свијета обиљежили годишњице почетка Српске револуције и усвајања Сретењског устава, првог устава модерне српске државе. Указао је да су ови историјски датуми утврдили Србију као поносног члана заједнице слободних народа и непоколебљивог савезника свима који се залажу за слободу и људско достојанство.

Такође је истакао да су Срби кроз историју били део имигрантских таласа који су допирали до америчких обала. Од Ђорђа Шагића, познатог као Џорџ Фишер, хероја Тексашке револуције, Михаила Пупина, великог научника са Колумбија универзитета, Николе Тесле, визионарског проналазача, Младена Секуловића, легендарног глумца познатог као Карл Малден, Чарлса Симића, познатог америчког пјесника, до Марине Абрамовић, глобалне иконе умјетничког перформанса, српска заједница је оставила свој запажен траг у различитим поглављима историје Сједињених Држава и Њујорка.

Посебно је истакао да церемонија у парку Болинг грин представља дирљиву потврду дубоког поштовања градоначелника Адамса и његовог тима према српској застави и свим жртвама положеним у њену част и исказао дубоку захвалност на таквом гесту.

Само проглашњење Дана српског насљеђа на 26. фебруар има додатну симболику с обзиром да истог дана СПЦ обиљежава Дан Светог Симеона или Стефана Немање, родоначелнике свете лозе Немањића, династичке породице средњовијековне српске државе.

Божовић је нагласио лични ентузијазам у погледу остваривања доприноса даљем развоју односа двије земље и сарадње са градом Њујорком, изражавајући оптимизам у погледу испуњавања своје мисије с обзиром на уживање пуне подршке од стране предсједника Александра Вучића и Владе Србије.

Церемонију је водио Лазар Парошки, предсједник америчког огранка Организације српских студената у иностранству.

Овај догађај су увеличали и представници КУД "Опанчићи", извођењем традиционалних српских пјесама и игара.

Ове године је, поводом обиљежавања Сретења као националног дана Србије, по први пут након више од 20 година на згради Генералног конзулата Србије, на 45. улици у центру Менхетна, постављен јарбол са заставом Републике Србије, додаје се у саопштењу.