latinica  ћирилица
27/02/2024 |  12:19 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Минић: За изградњу нове мљекаре у Прњавору пола милиона КМ (ВИДЕО)

Влада Републике Српске планира да издвоји пола милиона КМ за изградњу нове мљекаре у Прњавору, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саво Минић.
Саво Минић, Девето савјетовање мљекара Републике Српске. - Фото: СРНА
Саво Минић, Девето савјетовање мљекара Републике Српске.Фото: СРНА

- Планирамо да отворимо нову мљекару у Прњавору која ће бити сабирни центар за откуп млијека, а један дио ће се бавити производњом и прерадом млијека - рекао је Минић у Романовцима код Градишке гдје се одржава Девето савјетовање мљекара Српске.

Он је нагласио да је новим правилником Министарства за пољопривреду за ову годину предвиђен низ мјера с циљем подршке мљекарима.

- Предвидјели смо повећање подстицаја од три фенинга по литру млијека, што укупно износи 3,5 милиона КМ подстицаја у Републици Српској. Годишња производња млијека у Српској износи од 122 до 126 милиона литара - навео је Минић.

Он је истакао да Република Српска предњачи у производњи млијека у односу на окружење и да годишњи извоз 40 милиона литара, што, како је рекао, знатно утиче на БДП и на баланс увоза и извоза.

Минић је напоменуо да је овим правилником предвиђено увођење и нове мјере која се односи на изградњу соларних панела за производњу електричне енергије из обновљивих извора у властитој производњи.

Он је истакао да аграрни буџет Републике Српске за подстицаје у пољопривредној производњи за ову годину остаје 180 милиона КМ.

Мљекари у Републици Српској желе повећати капацитете за производњу млијека и модернизовати објекте да би били конкурентнији на тржишту, изјавио је предсједник Удружења мљекара Републике Српске Милорад Арсенић.

Он је рекао да је Република Српска одмах иза Словеније када је ријеч о роботизацији у мљекарству, наводећи да само на подручју Козарске Дубице, одакле он долази, тренутно има осам музних робота.

- Заједно сви тежимо што већој производњи у мљекарској индустрији уз примјену нових технологија и најсавременијих мјера -  рекао је Арсенић.