latinica  ћирилица
27/02/2024 |  12:30 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Нешић: Измјенама Закона ријешити проблем недостатка граничних полицајаца

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је да би проблем недостатка граничних полицијаца могао бити ријешен измјенама Закона о полицијским службеницима БиХ на начин да се граничним полицајцима и овлаштеним службеним лицима дозволи да у служби могу остати до 65 година, без обзира на године радног стажа.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић је нагласио да се константно ради на рјешавању проблема недостатка граничних полицајаца, али да то отежавају комплексне процедуре пријема нових људи у Граничну полицију БиХ.

Он је рекао да је отварања процеса преговора о споразуму са Агенцијом за европску граничну и обалну стражу /Фронтекс/ БиХ велики корак за БиХ која жели да буде дио европског простора.

- Наше полицијске агенције испуњавају све задатке - истакао је Нешић и изразио очекивање да ће уговор са Фронтексом бити ускоро потписан, што ће ојачати безбједност, посебно на границама.

Он је истакао да БиХ, од свих у региону, има највећи прилив миграната.

- Очекујем да тај тренд, када већ не можемо да зауставимо, бар да га контролишемо, а за то су нам потребне јаке безбједносне агенције. Највећи прилив миграната је из правца Србије и сви они иду према Бихаћу, Броду и Градишци - рекао је Нешић новинарима у Сарајеву.

Нешић је рекао да је одлична сарадња Министарства унутрашњих послова Републике Српске са Граничном полицијом БиХ.

Он је подсјетио на то да је мандат министра започео уз поруку да ће бити нулта стопа толеранције према криминалу и корупцији.

- Мој циљ је да у БиХ нема недодирљивих, односно да им функција не служи као заштита од криминалних активности - поручио је Нешић.