latinica  ћирилица
27/02/2024 |  14:20 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Садња медоносног биља за развој пчеларства

На двије локације у Милићима, селима Врточе и Дубница биће засађено медоносно биље, липа и багрем, на око осам хектара у оквиру пројекта ублажавања климатских промјена и развој пчеларства.
Пројекат "Ублажавање климатских промјена и развој пчеларства" - Фото: СРНА
Пројекат "Ублажавање климатских промјена и развој пчеларства"Фото: СРНА

Предсједник Удружења пчелара "Матица" из Милића Марко Томић рекао је да пројекат реализују у сарадњи са Удружењем за развој и афирмацију друштва "Нодас" и да је ово велики подстрек за младе пчеларе.

- Предложићу донатору да средства од 4.000 КМ расподјели на 20 умјесто на десет пчелара, јер нам се придружује доста нових, омасовљавамо Удружење - изјавио је Томић новинарима.

Пројект-менаџер Удружења "Нодас" Шемсудин Маљевић рекао је да ће за садњу медоносног биља на подручју општине Милићи бити издвојено 5.000 евра.

Он је додао да ће на подручју Милића израдити иницијални акциони план, катастар за пчеларство, те да ће Милићи и Тешањ бити прве општине које ће имати овај документ.

Шеснаетогодишњи Миле Стјепановић из Рајића три године се бави пчеларством, има десет кошница, а у будућности намјерава да набави још десет.

- Заволио сам пчеларство захваљујући комшији од кога сам учио и кренуо мало по мало, не намјеравам да станем, проширићу пчелињак - каже Стјепановић.

Милош Перишић пчеларством се бави око 40 година, има више од 300 кошница, 1.000 оплодњака, произведе до 6.000 матица, а продаје ројеве, кошнице.

У пројекту "Ублажавање климатских промјена и развој пчеларства" поред "Нодаса", учествује њемачко Министарство за економску сарадњу и развој, као главни донатор, општина и Удружење пчелара "Матица".

Пројекат се реализује од 1. септембра прошле године до 31. јула.