latinica  ћирилица
27/02/2024 |  14:27 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Стевандић: Дан Устава показатељ снаге и одлучности српског народа

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да су Дан Републике - 9. јануар и 28. фебруар - дан доношења Устава Српске, датуми који показују снагу српског народа да постоји и да на својој земљи доноси одлуке у своју корист не угрожавајући било кога.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Славећи наш дан устава, дан устројства, дан када смо се уписали као народ који ствара своју државу и који не да на себе, ми постојимо и данас као дио те генерације која је извојевала највећу српску побједу у посљедња два вијека, а то је - Република Српска - истакао је Стевандић за Срну.

Он је изразио наду да ће будући нараштаји још боље, чвршће и поносније његовати традицију Српске и да ће Република са тим генерацијама бити још боља.

Стевандић је нагласио да озбиљни и јаки народи сами бирају своје датуме и светиње, као што бирају и да живе у слободи и својој држави.

- То су мирнодопски датуми, када смо у демократској атмосфери одлучивали да стварамо Републику Српску као државу српског народа и свих других грађана и народа који живе овдје, за разлику од 1. марта који је ратни датум и који је имао намјеру да осваја туђе, а не да штити своје - истакао је Стевандић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је Устав 28. фебруара 1992. године који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба, те једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као тзв. дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ.