latinica  ћирилица
27/02/2024 |  14:27 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Мањинске листе саопштиле Вучићу да желе бити дио власти

Предсједник Србије Александар Вучић данас је, у наставку консултација о мандатару за састав нове владе, разговарао одвојено са представницима двије мањинске листе - Савезом војвођанских Мађара те изборне листе око предсједника Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислава Жигманова и предсједника Странке правде и помирења Усаме Зукорлића.
Вучић - наставак консултација (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs) -
Вучић - наставак консултација (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs)

Представници ових листа су, након консултација у Београду, изразили очекивање да ће бити дио нове власти у Србији.

Лидер Савеза војвођанских Мађара /СВМ/ Балинт Пастор, чија странка је освојила шест посланичких мандата, рекао је након консултација да ова мањиска странка жели да буде дио владајуће већине како је то била годинама и да настави сарадњу.

Он је додао да није било ријечи о функцијама које би та странка жељела у власти, јер Вучић више није предсједник Српске напредне странке /СНС/.

Пастор је рекао да је са Вучићем било ријечи о инфраструктурним пројектима и о томе како СВМ види развој Србије и унутар ње покрајине Војводине.

Зукорлић је након консултација изјавио да није било ријечи о конкретним рјешењима о учешћу листе коју предводе он и Жигманов у Влади Србије, али да се надају да ће бити њен дио.

- Надамо се да ћемо имати прилику да кроз ресорна министарства учествујемо у новом мандату и оно што нас је председник Вучић и уверио јесте да ће се он заложити код владајуће странке да ми добијемо тај статус - рекао је Зукорлић.

Жигманов је рекао да је Вучић пренио да ће се заложити код оних који су побиједили на изборима да наставе политику инклузивног односа према припадницима националних мањина и да се мултикултуралност у Србији одрази и кад је у питању структура нове владе.

- Мислим да је свима јасно да су бенефиције од таквог стања за све грађане Србије више него добре, да су то похвалили и бројни субјекти у међународној заједници и сигурно да доприносимо релаксиранијим односима у овом делу Европе у том смислу - рекао је Жигманов.

Коалиција Нада, коју чине Покрет обнове Краљевине Србије /ПОКС/ и Нови ДСС, саопштила је да неће ићи на консултације код предсједника Србије око формирања нове владе, јер, како су навели, "Вучић прави фарсу, држи консултације, а сви знају да већ зна и ко ће бити премијер, као и цијели састав владе", пренијели су београдски медији.

Вучић је консултације почео јуче разговорима с мањинским листама "Политичка борба Албанаца се наставља – Шаип Камбери" и "Руска странка – Слободан Николић".

На изборима 17. децембра учестовало је 18 изборних листа, а у посланичке мандате освојило је њих 10.

Од укупно 250 мандата, листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" освојила је 129 мандата, листа "Србија против насиља" 65, "Ивица Дачић - премијер Србије" 18, коалиција "Нада за Србију" 13, "Ми глас из народа" 13 и "СВМ Балинт Пастор" шест.

Листе "Уједињени за правду - Усаме Зукорлић, Томислав Жигманов" добила је два мандата, "СДА Санџака - Сулејман Угљанин" два мандата, док су "Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери" и "Руска странка - Слободан Николић" освојиле по један мандат.