latinica  ћирилица
27/02/2024 |  14:37 ⇒ 14:48 | Аутор: Агенције

Реаговања на Макронову изјаву: Европске земље и чланице НАТО неће слати трупе у Украјину

На најаву предсједник Француске Емануела Макрона који је јуче, након самита европских лидера у Паризу, поручио да се, иако нема консензуса о слању трупа европских земаља у Украјину, "ништа не може искључити", неке чланице ЕУ реаговале су данас истакавши да слање копнених снага у Украјину није опција.
Европске земље и чланице НАТО-а неће слати трупе у Украјину (Фото илустрација: EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Европске земље и чланице НАТО-а неће слати трупе у Украјину (Фото илустрација: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Њемачки канцелар Олаф Шолц поручио је данас да европске земље и чланице НАТО-а неће послати трупе у Украјину.

- Разговарало се о томе да оно што је од почетка договорено међу савезницима, важи и за будућност, а то је да неће бити војника европских земаља или чланица НАТО-а на тлу Украјине - рекао је Шолц након самита европских лидера који је одржан у Паризу.

Он је истакао да су европске државе спремне да набаве оружје из трећих земаља, ван Европе, како би убрзале испоруку војне помоћи Украјини, пренео је Ројтерс. Слање копнених трупа у Украјину одбацио је и њемачки министар одбране Борис Писторијус.

- То није опција за Савезну Републику Њемачку - поручио је Писторијус на конференцији за медије.

Велика Британија нема планове за распоређивање борбених трупа у Украјини, изјавио је данас портпарол британског премијера Ришија Сунака.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву француског предсједника Емануела Макрона да не треба искључити могућност слања западних трупа у Украјину, портпарол је рекао да Британија већ има мали број особља у Украјини које пружа подршку украјинским снагама, али да нема планове за распоређивање великог броја британских трупа у Украјини.

Портпарол је истакао да се велики број украјинских војника обучава у Британији, као и да је Лондон пружа помоћ Кијев у наоружању и опреми.

- За Грчку нема говора о слању европских снага или снага НАТО-а у Украјину - изјавио је грчки премијер Киријакос Мицотакис послије конференције европских лидера о Украјини.

Мицотакис је рекао да је то став и "већине његових колега", истичући да то питање "дезоријентише напоре" да се подржи Украјина, преноси Катимерини.

Додао је да је на скупу поново потврђено јединство и ријешеност савезника да подрже Украјину да се одбрани од руске инвазије.

Хрватска није понудила слање својих војника у Украјину, изјавио је данас хрватски премијер Андреј Пленковић и подсјетио да су својевремено недостајала четири гласа у парламенту да се одобри учешће у мисији обучавања украјинских војника, која је, како каже, била "бенигног карактера".

- Будући да нисмо успјели ни ту симболику, онда нисмо ни нудили опцију о томе да хрватски војници иду у Украјину - казао је Пленковић новинарима у Загребу.

Он је рекао да "то не значи да ми не настављамо војно да подржавамо Украјину".

- То ради хрватска влада све вријеме, то ћемо и наставити - рекао је Пленковић.

Званичници Мађарске, Пољске и Чешке данас су изјавили да не планирају слање трупа у Украјину.

Мађарска неће послати ни оружје, ни трупе у Украјину и чврсто че остати при том ставу, саопштио је министар спољних послова Петер Сијарто.

- Чули смо и видјели вијести о синоћњем састанку у Паризу. Став Мађарске је јасан и чврст, нисмо спремни да у Украјину пошаљемо ни оружје ни трупе - навео је Сијарто.

Премијер Пољске Доналд Туск изјавио је да та земља не разматра слање трупа у Украјину.

- Пољска не планира да пошаље своје трупе на територију Украјине. Мислим да данас не треба да спекулишемо да ли ће бити околности које би могле да промијене ову позицију - рекао јке Туск.

Он је то рекао у Прагу након састанка са чешким премијером Петром Фијалом, и додао да је Пољска спремна да учествује у било којој иницијативи која ће рат у Украјини привести крају, преноси Ројтерс.

Фијала је рекао да ни Чешка неће послати војно појачање Украјини, као и да је Пољска спремна да учествује у иницијативи Чешке да се наоружање за Украјину обезбиједи из земаља ван ЕУ, преноси Ројтерс.

Шпанија се не слаже са француским приједлогом да пошаље европске копнене трупе у Украјину и жели да ограничи помоћ на слање оружја и других потрепштина Кијеву, изјавила је данас портпаролка владе Шпаније Пилар Алегрија.

- Јединство је било и остало најефикасније оружје којим Европа мора да се суочити против напада Путина - рекла је Алегрија, преноси Ројтерс.