latinica  ћирилица
27/02/2024 |  14:40 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Вулин: Српска мора бити очувана и унапређена

Сенатор Републике Српске Александар Вулин истакао је да је Република Српска најозбиљнији државотворни успјех српског народа ван граница Србије и да зато мора бити очувана и унапријеђена.
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Вулин је рекао да је Српска, која већ 32 године има највиши правни акт који једна држава може да донесе, увелико превазишла трајање Краљевине Југославије и доказује да није никакав пројекат великих сила који је послужио за прекид грађанског рата у тадашњој и БиХ и постизањем мира исцрпио своју улогу.

- Српска је најозбиљнији државотворни успјех српског народа ван граница Србије и зато мора бити и очувана и унапређена. Српску су створили Срби и само Срби могу да је изгубе - нагласио је Вулин.

Вулин је истакао да је Република Српска израз историјске тежње српског народа који живи западно од Србије да формира сопствену државу или бар обезбиједи елементе који га воде ка државности.

- Народ који зна шта је Јасеновац и који је крајем двадесетог вијека осјетио мржњу до истребљења народа са којим је живио у истој држави и нема права да бригу о свом опстанку препусти било коме другом - нагласио је Вулин.

Скупштина српског народа БиХ донијела је Устав 28. фебруара 1992. године који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању и гарантовао је пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба, те једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума одржаног 1. марта на којем нису учествовали Срби.