latinica  ћирилица
27/02/2024 |  15:40 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Амбасада: Русија никоме не диктира избор енергетских приоритета за разлику од Америке

Руска Амбасада у БиХ саопштила је данас да Русија никада никоме не диктира избор енергетских приоритета, те да свој став заснива на чињеници да овај избор одређују национални интереси сваке земље и тржишни услови.
Амбасада Руске федерације у БиХ (Фото: Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini) - Фото: Facebook
Амбасада Руске федерације у БиХ (Фото: Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini)Фото: Facebook

У саопштењу се наводи да се у посљедње вријеме биљеже интензивиране расправе о готово императивној природи диверсификације извора снабдијевања БиХ гасом, а "покретач" ових разговора је америчка Амбасада.

- Према мишљењу Американаца, које марљиво и на сваки могући начин препричавају "локални актери", БиХ неће преживјети без "демократског" америчког гаса, који би требао у потпуности замијенити "смрдљиви" гас из Русије - истиче се у саопштењу руске Амбасаде.

Из Амбасаде Руске Федерације наглашавају да су сви свјесни да Русија није до сада и неће у будућности користити ресурсе којима располаже као инструмент политичког притиска, а камоли као "оружје", како то на Западу редовно покушавају замјерити.

- Зар је Русија користила гас као оружје у периоду 1992-1995. година, када је у сопственим тешким условима након распада Совјетског Савеза, бесплатно - још једном за глуве особе – бесплатно опскрбљивала Сарајево гасом? - питају из руске Амбасаде у БиХ.

Из руске Амбасаде питају и да ли Русија користи гас као оружје када већ дуги низ година стрпљиво и конструктивно третира вишемилионски дуг БиХ за испоручени гас, уз нагласак да се покушавају пронаћи и проналазе обострано прихватљива рјешења.

- Али, САД управо користе гас као оружје. Прије него што је амерички амбасадор стигао још једном тенденциозно изрекламирати измишљене предности "Јужног интерконектора`, његов предсједник је забранио испоруку америчког гаса земљама које нису склопиле са САД споразум о слободној трговини! У ствари, ријеч је о цијелој Европи", указују из Амбасаде Русије.

Према оцјени руске Амбасаде, када је ријеч о дуговању, Американци ће и за један долар дуга притискати било кога или му одузети суверенитет до краја, настављајући га гласно хвалити - било у БиХ, било у Украјини, а у међувремену ће наставити неоколонијалистичко поробљавање "контролисаних територија".

Кад је ријеч о присталицама "американизације" енергетског сектора БиХ, из Амбасаде Русије наводе да не желе ни да замишљају када ће им бирачи доћи са знатно повећаним рачунима за гас.

- Не сумњамо да ће Русија још једном бити оптужена за "злонамјерну пропаганду". Управо представници западних држава и њихове присталице већ дуги низ година марљиво стварају митове о руској "гасној палици", као и небулозе о њеном "малигном утицају" - напомињу из Амбасаде Русије.

Из Амбасаде истичу да Вашингтон и бројне европске пријестонице, окрећући стварност наопачке, много тога прећуткују и једноставно лажу.

- Наш приступ је изузетно јасан и транспарентан. Гас, као и нафта и други ресурси, код нас се сматрају робним артиклима који имају одређену вриједност на свјетском тржишту - наглашава се у саопштењу уз напомену да потражњу за одређеним производом дефинишу не само његова кључна својства и карактеристике цијене, већ и поузданост добављача.

Руска Федерација стриктно испуњава своје уговорне обавезе и не бави се наметањем било коме властитих ресурса и производа.

- Поштујемо право на суверен избор извора снабдјевања енергентима, али то мора бити управо слободан рационалан избор, без замјене тржишних фактора неким "правилима", а заправо – ванекономским притиском", истичу из Амбасаде Русије у БиХ, те поручују да зато нема смисла говорити о цијени америчког "демократског" гаса.