latinica  ћирилица
27/02/2024 |  15:55 ⇒ 19:39 | Аутор: sputniknews.com

Француска: Војници западних држава ипак могу бити послати у Украјину

Француска сматра да би западни војници могли бити послати у Украјину ради пружања неких видова помоћи, али то не подразумева њихово учешће у сукобу, саопштио је француски министар спољних послова Стефан Сежурне на седници Народне скупштине (доњег дома парламента) републике.
Стефан Сежурне (Фото: EPA/JALAL MORCHIDI) -
Стефан Сежурне (Фото: EPA/JALAL MORCHIDI)

- Морамо предвидети нове акције подршке Украјини које би испуниле конкретне захтеве. Мислим, на деминирање, сајбер претње, производњу оружју на лицу места, на територији Украјине. Неке од ових акција могу захтевати присуство на украјинској територији, без учешћа у сукобу. Ништа се не може искључити, а данас је то став председника републике - рекао је Сежурне.

Подсјетимо, предсједник Француске је на прес конференцији послије састанка посвећеног подршци Украјине изјавио да се не може искључити могућност слања снага у Украјину, мада о томе нема консензуса међу европским лидерима.

Претходно, изјава француског предсједника Емануела Макрон да се не може искључити могућност слања снага у Украјину како Русија не би добила рат изазвала је буру реакција међу опозиционим политичарима у Француској.