latinica  ћирилица
27/02/2024 |  16:05 ⇒ 16:06 | Аутор: РТРС

Стратешко опредјељење Републике Српске - посебна заштита српског језика и ћирилице

Министарка просвјете и културе Жељка Стојичић присуствовала је данас конститутивној сједници Савјета за стандардизацију језика српског народа и ћириличког писма.
Конститутивна сједница Савјета за стандардизацију језика српског народа - Фото: Уступљена фотографија
Конститутивна сједница Савјета за стандардизацију језика српског народаФото: Уступљена фотографија

- Стратешко опредјељење Републике Српске јесте да српски и језик и ћириличко писмо морају уживати посебну заштиту републичких, научно-истраживачких и образовних институција које ће интензивирати активности њихове афирмације, промоције и заштите у Републици Српској у наредном периоду - рекла је Стојичићева.

Нагласила је и да је Министарство просвјете и културе покренуло низ активности које у значајној мјери промовишу не само српски језик и ћириличко писмо, већ и нашу културу и културно насљеђе у цјелини.

Савјет за стандардизацију језика српског народа и ћириличког писма је утврђен Законом о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма који је усвојен 2022. године.

- У Савјет су именовани сљедећи чланови: проф. др Срето Танасић, проф. др Драгомир Козомара, проф. др Ранко Поповић, проф. др Миланка Бабић, проф. др Биљана Самарџић, доц. др Саша Ђукић и проф. др Мијана Кубурић Мацура. За предсједника Савјета је изабрана проф. др Миланка Бабић, а за замјеника предсједника проф. др Мијана Кубурић Мацура - саопштено је из Министарства просвјете и културе.

У наредном периоду Савјет ће утврдити Пословник о раду, те смјернице за даље дјеловање и израду мјера у складу са усвојеним политикама у области заштите језика и писма.