latinica  ћирилица
27/02/2024 |  17:57 | Аутор: СРНА

Милошевић: Инсистирати на досљедној примјени Устава

Потпредсједник Младих социјалдемократа Душан Милошевић поручио је данас на округлом столу "Српска је вјечна док су јој млади вјерни", а који је одржан поводом 32 године од усвајања првог Устава Републике Српске, да је питање Устава суштинско и егзистенцијално у овом тренутку.
Душан Милошевић - Фото: Уступљена фотографија
Душан МилошевићФото: Уступљена фотографија

Према његовим ријечима, Устав Српске се мора посматрати као резултат вјековне борбе и жртве за обезбјеђивање институционалности српског народа.

Милошевић је рекао да се не смије дозволити даљи интервенционизам, већ се мора инсистирати на досљедној примјени Анекса четири оквирног споразума који је дефинисао Устав БиХ.

- Ту је кључно и питање имовине. Уставом БиХ дефинисане су надлежности ентитета и саме БиХ, а није дефинисано да је БиХ та која може располагати друштвеном имовином - истакао је Милошевић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању и гарантовао је пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба, те једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума одржаног 1. марта на којем нису учествовали Срби.