latinica  ћирилица
27/02/2024 |  18:30 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Устав Републике Српске - мирнодопски акт

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је Устав Републике Српске мирнодопски акт, који је Скупштина српског народа у БиХ једногласно усвојила прије избијања ратних сукоба у БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Цвијановић је истакла да је, доношењем највишег политичког и правног акта, Република Српска успоставила уставноправни и институционални поредак, потврдивши свој демократски капацитет.

- О његовој вриједности најбоље свједочи дуготрајност, као и стабилност политичког система и институција које су на основу њега успостављене - поручила је Цвијановићева, поводом 32 године од доношења Устава Српске.

Она је навела да је захвална онима који су тада, у изазовним и сложеним временима, имали свијест о важности доношења Устава који је био и остао темељ функционисања Републике Српске.

- Наш задатак је да на тим темељима наставимо да развијамо Српску као модерно демократско друштво слободних и равноправних грађана, али и да чувамо њене надлежности и институционални капацитет у складу са уставима Републике Српске и БиХ - нагласила је Цвијановић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.