latinica  ћирилица
27/02/2024 |  19:07 ⇒ 19:11 | Аутор: СРНА

Русија забрањује извоз бензина на шест мјесеци од 1. марта

Руска Влада планира да од 1. марта уведе привремену забрану извоза бензина, рекао је данас први замијеник руског премијера Александар Новак.
Бензинска пумпа - Фото: РТРС
Бензинска пумпаФото: РТРС

Руска новинска агенција ТАСС наводи, да се очекује да ће ова мјера бити на снази шест мјесеци и да ће се тиме надокнадити пораст потражње за горивом током прољећа и љета. Руске власти су сличну мјеру предузеле у јесен прошле године како би опскрбиле домаће тржиште и стабилизовали цијене.

Међутим, одлука руских власти имаће неколико изузетака и од забране извоза биће изузете чланице Евроазијске економске уније - Јерменија, Бјелорусија, Казахстан и Киргизија, те Јужна Осетија, Абхазија, Монголија и Узбекистан.

- Сврха ове мјере је спречавање несташице на тржишту и значајнији раст цијена. Тренутно производимо исту количину бензина колико и потрошимо, тако да би повећан извоз довео до несташице и повећања цијена. Стога је одлука Владе превентивна мјера прије сезонског повећања потражње - нагласио је аналитичар тржишта Игор Јушков.

Он је истакао да је од средине прољећа потрошња горива у Русији традиционално у порасту због почетка радова у пољу, појачане употребе возила и празника.