latinica  ћирилица
27/02/2024 |  19:19 ⇒ 28/02/2024 | 11:01 | Аутор: РТРС

У Мостару без коначног договора о европским законима; Размимоилажења на Изборном и закону о судовима (ВИДЕО)

Ништа још од договора лидера политичких партија који чине власт на нивоу БиХ. У Мостару нису успјели усагласити Изборни и закон о судовима, док су најближи рјешењу Закона о сукобу интереса. Компромис ће покушати наћи у наредних седам дана. Без обзира на исход договора, од Европске уније траже датум преговора јер сматрају да је већ доста урађено.
Састанак у Мостару - Фото: РТРС
Састанак у МостаруФото: РТРС

Иако су ставове приближили о Закону о сукобу интереса, домаћин састанка, ипак није задовољан исходом.

Жао ми је што нисмо успјели направити искорак а то се од нас очекивало, каже Човић. Ипак се нада да ће у наредних неколико дана нешто усагласити.

- Што се тиче Изборног закона ми ћемо радити на три стране. Предсједништво и да елиминишемо могућност да бошњачки народ хрватима бира члана Предсједништва. И тражимо рјешење. Око техничких измјена направили смо заокрет у односу на Лакташе - поручио је Човић.

Лидер СНСД-а Милорад Додик оптимистичан за разлику од његових коалиционих колега на нивоу БиХ. Убијеђен је како се потребни закони могу усвојити у наредних 7-10 дана.

- Што се тиче Закона о суду наш приједлог је да Апелационо вијеће буде у Бањалуци, а да првостепено буде у Сарајеву. То је нешто што не видимо разлог зашто се не би прихватило. Трагамо за тим шта можемо урадити до 21. марта. Подвлачимо, сва тројица да без датума о преговорима то ништа не значи и осјећали би да смо заобиђени ако не буде тачан датум за преговоре - рекао је Додик.

Лидер СДП-а Нермин Никшић изјавио је да остаје опредјељење за наставак рада и покушај проналажења компромиса. Додаје да му се чини да су најближи договору о Закону о спречавању сукоба интереса.

- Данас смо остали на позицијама на којима јесмо, али отворени да ћемо покушати радити на било којем од ових закона. Чини ми се да је закон о спречавању сукоба интереса најближи да га окончамо и завршимо ту причу. Позиције су када је ријеч о закону о судовима и изборном закону остале прилично заковане у овим спорним питањима - тврди Никшић.

Додик је упозорио да ће Кристијан Шмит, уколико покуша било шта да наметне, срушити европски пут БиХ.

- Уколико овај нелегални покуша било шта да уради, уколико случајно покуша да намеће законе или било шта што се односи на Српску у било ком сегменту, Република Српска излази из процеса тако што ће донијети свој закон о изборима и спровести те изборе на свој начин - поручио је Додик.

Лидери су увјерени да ће у наредних седам дана направити искорак како би од Брисела добили датум преговора 21. марта. Анализу учињеног, даће и министри иностраних послова Италије, Аустрије, Њемачке и Словеније који почетком марта стижу у БиХ.