latinica  ћирилица
27/02/2024 |  21:56 ⇒ 21:56 | Аутор: СРНА

Зворник: Отворени "Марковићеви дани"

Културна манифестација "Марковићеви дани", посвећена књижевнику и културном раднику Марку Марковићу, отворена је вечерас у његовом родном Зворнику, а гост вечери био је књижевник Перо Зубац.
Отворени "Марковићеви дани" - Фото: СРНА
Отворени "Марковићеви дани"Фото: СРНА

Зубац је истакао да су овакве манифестације јако значајне јер чувају сјећање на завичајне писце.

Он се, уз пратњу књижевника и кантаутора Милоша Зупца и кантаутора Соње Сегић, представио зворничкој публици различитим стиховима и композицијама познатих писаца.

Манифестацију је отворио градоначелник Зворника Бојан Ивановић, који је истакао да Градска управа подржавајући ову манифестацију чува сјећање на Марковићево лик и дјело.

- Подржавамо "Марковићеве дане" са надом да ће то бити и путоказ за младе генерације које долазе да уче и чувају дјела Зворничана који су оставили велики стваралачки допринос у укупном развоју књижевности и културе уопште - рекао је Ивановић и захвалио Народној библотеци и музејској збирци што традиционално организују ову манифестацију.

Директор Народне библиотеке и музејске збирке Нега Стјепановић истакла је да су ово седми "Марковићеви дани", а да су одржавање манифестације помогли Министарство просвјете и културе Републике Српске и Градска управа Зворник.

- На данашњи дан прије 128 година је рођен Марко Марковић, један од првих значајних зворничких књижевника - рекла је Стјепановићева и додала да је циљ ове манфестације регионалног карактера да рад једаног таквог књижевника и културног радника буде сачуван и презентован новим генерацијама.

Један од организатора Станислав Томић истакао је да је важно од заборава чувати књижевнике који су, прије свега, завичајни писци и дали су значајан допринос за развој културе у Републици Српској и БиХ у цјелини.

Томић је изразио задовољство што је ресорно министарство препознало значај ове манифестације и потврдило да су Марко Марковић и његов рад достојни пажње.

- "Марковићеви дани" сутра ће бити настављени отварањем изложбе "...И у часу бујне среће и кад туга уздах спрема..." - 100 година од смрти Алексе Шантића, док ће завршног дана, у четвртак, 29. фебруара, на овој манифестацији говорити књижевник и академик Миро Вуксановић.

Организатор "Марковићевих дана" је Народна билбиотека и музејска збирка уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и града Зворника.

Марко Марковић је рођен 27. фебруара 1896. године у Зворнику, а умро на Палама 12. августа 1961. године.

У биографији овог Зворничанина наведено је да је по избијању Првог свјетског рата интерниран и дигнут у аустроугарску војску, доспјевши брзо на фронт у Галицији. У Одеси је ступио у српску војску као добровољац, након што је пребјегао 1916. године у Русију.

Учесник је пробоја на Солунском фронту, као војник у Дринској дивизији у којој је остао у борбама све до завршетка Првог свјетског рата. Демобилисан је 1920. године и почео да ради у Сарајеву као новинар у "Гласу народа".

Марковић је послије Другог свјетског рата у Сарајеву радио као директор Привредне банке, директор издавачког предузећа "Свјетлост" и драматург сарајевског Народног позоришта.

Марко Марковић почео је књижевни рад у 27. години, а написао је књиге "На боку", "Крива Дрина" и "Од сумрака до зоре".