latinica  ћирилица
28/02/2024 |  09:59 ⇒ 11:11 | Аутор: РТРС

Српска одговорно управља својим финансијама

Министарство финансија Републике Српске ради објективног информисања јавности у вези са информацијама о задуживању Републике Српске, саопштава да Влада Републике Српске одговорно управља јавним финансијама и управља дугом, о чему свједоче позитивна макроекономска кретања, индикатори и стручне анализе, укључујући и оцјене стручњака за кредитни рејтинг.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

Задуженост Републике Српске је планска и све одлуке се доносе у складу са актима које је усвојила Народна скупштина Републике Српске, а дуг је далеко испод законске границе и међу најнижим је у окружењу - наведено је у саопштењу Министарства финансија Републике Српске.

Наводе да је Република Српска од почетка године до данас више дуга отплатила него што се задужила.

- Од почетка године примици од задужења износе 91,1 милион, док сервис дуга закључно са крајем фебруара износи 167 милиона КМ. Јавни дуг Републике Српске према посљедњим званичним подацима је 32,7 одсто у односу на бруто домаћи производ (БДП), док је лимит 55 одсто у односу на БДП - додаје се у саопштењу.

Навода да је укупан дуг 38,38 одсто БДП-а, а горња граница је 60 одсто бруто домаћег производа.

- Када су у питању привредна кретања, просјечна стопа раста БДП-а за три квартала 2023. године износила је 1,4 одсто, а на основу посљедњих процјена макроекономских показатеља очакује се да ће та стопа раста за цијелу годину износити 1,5 одсто. С друге стране реална стопа раста БДП-а у 2024. години планирана је на нивоу три одсто. Смиривање инфлације (у децембру је износила 3,3 одсто, а просјечан раст цијена у 2024. години очекује се да ће износити око три одсто) уз очекивано повећање броја запослених и плата (просјечна нето плата у јануару 2024. године износила је 1.312 КМ), одржаће раст приватне потрошње - наводе из Министарства.

У наредном периоду очекује се да ће наставак реализације најављених инвестиција у енергетске пројекте и путну инфраструктуру дати позитиван допринос расту привреде.