latinica  ћирилица
28/02/2024 |  11:08 | Аутор: РТРС

У сјеменском кромпиру из Холандије откривени штетни организми

Републичка фитосанитарна инспекција забранила је увоз 6.250 килограма сјеменског кромпира поријеклом из Холандије због присуства карантински штетног организма, саопштено је из Инспектората Републике Српске.
Сјеменски кромпир - Фото: РТРС
Сјеменски кромпирФото: РТРС

Узорковање је обављено приликом прегледа пошиљке и на основу извјештаја о испитивању утврђено је присуство штетног организма мелоидогине, те је забрањен увоз спорне пошиљке и наређен поврат пошиљаоцу.

С обзиром на почетак сјетвене сезоне, инспектори су истакли да посебну пажњу приликом контрола у спољнотрговинском промету усмјеравају на контролу квалитета сјемена пољопривредног биља, садног материјала, ђубрива и другог пољопривредног репроматеријала, што је основни предуслов за постизање високих и квалитетних приноса.

- Имајући у виду мјере које Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске предузима ради подстицања пољопривредне производње и обезбјеђивања подршке домаћим произвођачима, циљ рада фитосанитарне инспекције је да обезбиједи снажну подршку домаћој пољопривредној производњи - нагласили су из Инспектората.