latinica  ћирилица
28/02/2024 |  11:31 ⇒ 14:15 | Аутор: sputniknews.com

Небензја одбацио оптужбе САД: Бомбардовали сте Југославију, не можете да придикујете

Замјеник сталног представника САД при УН Роберт Вуд на сједници Савјета безбедности о ситуацији у Појасу Газе поручио је Русији да нема право да критикује било кога, с обзиром на учешће у сукобу у Украјини.
Василиј Небензја (фото: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE) -
Василиј Небензја (фото: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE)

 Представник Русије Василиј Небензја савјетовао је САД да прво сагледају своја дејства и подсјетио на америчко бомбардовање Југославије.

Небензја је на сједници оптужио Вашингтон да је више пута блокирао резолуцију СБ УН са позивом на моментални прекид ватре.

Након тога се јавио за ријеч Вуд који је окривио Русију да "не помаже у рјешавању хуманитарних криза, већ да их она ствара" и грубо крши Повељу УН, имајући у виду сукоб у Украјини.

Небензја је на то одговорио да је ситуација у Украјини и Гази неупоредива, јер Русија не бомбардује цивилно становништво Украјине.

- Ко сте ви да нам држите лекције о томе? Ви сте земља која је уништила Ирак, Авганистан, Сирију и која је употребила варварске тепих-бомбе у тим земљама, укључујући Југославију. Према томе, прије него што покушате да сљедећи пут нађете трун у туђем оку, погледајте балван у свом - нагласио је руски амбасадор.

Небензја је такође напоменуо да Русија у Украјини гађа искључиво војне циљеве и војну инфраструктуру који омогућавају кијевском режиму да одржава своју ратну машинерију.