latinica  ћирилица
28/02/2024 |  13:46 ⇒ 13:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић у Тирани: У Декларацији се на захтјев Србије не помињу санкције Русији (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Тирани, након учешћа на пленарном састанку у оквиру Самита Украјине и Југоисточне Европе, да се у усаглашеној Декларацији на захтјев Србије не помињу санкције Русији, нити руски малигни утицај.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ)

- Имали смо састанак на којем уз Ердогана и Мицотакиса у видео формату, као и предсједника Зеленског и предсједнице Модавије и Пленковића и нас пет плус један са ЗБ, такође смо говорили цијели дан јуче и ноћ и јутрос, до малоприје трајали су разговори око те декларације, коју су Европљани и Украјинци састављали - рекао је Вучић.

Нагласио је да оно што није било фер јесте захтев Вљосе Османи, како је рекао, упркос томе што су прије сат и по договорили у потпуности и били прихваћени приједлози Србије да се избаци тачка 11 о санкцијама Русији и да се избаци дио о малигном утицају Русије.

- Јер сам ја рекао ако то тако доживљава већи број вас, онда да убацимо још неке које ми доживљавамо са малигним утицајем и они су то онда избацили, што је за нас било од највећег значаја да се избаци формулација - наша држава и наша земља. То су имали у четири или пет тачака, па је остало у тачкама шест и тачка седам, а онда су избацили и одатле. И ја сам рекао да, упркос жељи да одржимо међународно право и украјинске пријатеље, ми то не можемо да прихватимо - навео је Вучић.

Додао је да би требало тако да буде ако се нешто друго не деси сада.

- Али немогуће је, пошто смо обавијештени да је прихваћено, то је сада декларација са милион уобичајених ствари о руском нападу на Украјину, али нема санкција и не помињу се санкције, што је за нас важно, не помиње се руски малигни утицај ако се не варам - рекао је Вучић.

На крају самита биће усвојена Декларација о самиту Украјина - Југоисточна Европа.