latinica  ћирилица
28/02/2024 |  14:02 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Дјелимично одбијена жалба Кајмаковићеве

Другостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ потврдила је одлуку Првостепене комисије којом је Диани Кајмаковић изречена дисциплинска мјера премјештање са мјеста замјеника главног тужиоца на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ.
Диана Кајмаковић - Фото: Screenshot
Диана КајмаковићФото: Screenshot

Из ВСТС-а је саопштено да је Другостепена дисциплинска комисија дјелимично уважила жалбу Кајмаковићеве, тако што је преиначена одлука Првостепене дисциплинске комисије на начин да се одбија тачка којом је тужена проглашена одговорном за дисциплински прекршај.

Ријеч је о дијелу одлуке Првостепене комисије, којом је Кајмаковићева проглашена одговорном што је, обављајући послове руководиоца у Тужилаштву БиХ, у сефу у својој канцеларији без прописног евидентирања држала документа са ознаком степена тајности примљена у периоду од 8. новембра 2021. до 24. августа 2022. године тако што су јој достављана "на руке", а односе се на предмете "Скај апликација".

То је за посљедицу имало неевидентирање тужилачких списа у складу са прописима или неулагање у постојеће тужилачке списе и пропуштање располагања документацијом од поступајућих тужилаца, те је, како се наводи, пропустила да наведену документацију раздужи и преда вршиоцу дужности главног тужиоца.

Жалба Канцеларије дисциплинског тужиоца на одлуку Првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ у цјелости је одбијена као неоснована.

На Одлуку Другостепене комисије постоји могућност жалбе Вијећу у цјелини и то искључиво у погледу изречене дисциплинске мјере.