latinica  ћирилица
28/02/2024 |  14:35 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Лучић: Знатно повољнија ситуација у Српској него у ФБиХ

Економиста Бојан Лучић изјавио је да се из упоредне анализе цијена основних животних намирница, која је урађена у Влади Српске, може закључити да Република Српска има знатно повољнију ситуацију у односу на Федерацију БиХ.
Индустрија - Фото: РТРС
ИндустријаФото: РТРС

- Колико видимо, цијене основних животних намирница су у најлошијем случају исте са оним у ФБиХ, а често и знатно повољније. Осим тога, уредбом Владе, најнижа плата у Српској је 900 КМ наспрам 619 КМ колико је у ФБиХ. Податак који несумњиво говори да су грађани у Српској у повољнијем положају - истакао је Лучић.

Он је додао да је економска ситуација, посматрајући овај аспект, за Српску боља у односу на ФБиХ, али да то не значи да не може и не треба да буде још боља и квалитетнија.

Лучић је за Срну рекао да политике расподјеле дохотка у домаћем економском систему тренутно дају позитивне економске резултате на макро нивоу.

- Податак да је реални економски раст од 2,4 одсто у посљедњем кварталу говори нам да се воде исправне политике. Нарочито уколико посматрамо Европу која не биљежи економски раст - рекао је Лучић.

Он је нагласио да је минимална плата један од начина на који Влада Републике Српске жели да се избори и грађанима омогући очување реалног дохотка, односно да њеним повећањем намјерава да подигне стандард грађана, као и њихову куповну моћ.

- Чињеница је да у свијету влада глобална криза, да се најразвијеније земље ЕУ боре са инфлацијом и рецесијом и да не успјевају да пронађу универзална рјешања којима би премостили кризу. Ни Република Српска није изузетак, много је проблема, изазова и спољних утицаја на које не можемо да дјелујемо, али свакако да не треба губити наду и треба вјеровати у рјешења и методе које Влада доноси - рекао је Лучић.

У Влади Републике Српске урађена је упоредна анализа цијена основних животних намирница која је показала да су цијене ниже у Српској него у ФБиХ.

На примјер, цијена килограма хљеба од брашна тип 500 у Српској износи 3.15 КМ, а у ФБиХ 3.82 КМ. Килограм пилећег меса - филе у Српској кошта 12.50 КМ, док је у ФБиХ 15 КМ, цијена замрзнутог грашка у Српској износи пет, док је у ФБиХ шест КМ, те пиринач у Српској кошта 4.20 КМ, а у ФБиХ 5.03 КМ.

За одређене намирнице су цијене исте, попут цијене купуса и чајне кобасице, што се може видјети у табели прегледа цијена основних животних намирница у Републици Српској и ФБиХ, коју је Срна објавила.

- Разлика у цијени за неке производе је у неколико фенинга, осим за пасуљ и качкаваљ. Цијене осталих намирница су приближних износа или више у ФБиХ - показала је анализа Владе.