latinica  ћирилица
28/02/2024 |  14:55 ⇒ 15:01 | Аутор: СРНА

Отворена изложба посвећена пјеснику Алекси Шантићу (ФОТО)

У зворничкој Народној библиотеци данас је отворена изложба фотографија и текстова посвећена великом српском пјеснику Алекси Шантићу.
Изложба Алекси Шантићу - Фото: СРНА
Изложба Алекси ШантићуФото: СРНА

Директор Народне библиотеке и музејске збирке Нега Стјепановић рекла је новинарима да су на изложби приказане Шантићеве фотографије и пјесме, које су пуне снажних емоција било да се ради о отаџбини или о жени, његовим инспирацијама.

- Кроз изложбу коју смо приредили за наше суграђане, подсјетили смо на живот, школовање и стваралаштво Алексе Шантића -  рекла је Стјепановићева.

Она је оцијенила важним што се и на овај начин подсјећају, прије свега, младе генерације на великане који су обиљежили српску књижевност и културу.

Фото: СРНА

Изложбу су, прије свих, организовано посјетили ученици деветог разреда Основне школе "Свети Сава" из Зворника.

Изложба је отворена другог дана манифестације "Марковићеви дани", у оквиру које ће сутра говорити књижевник Миро Вуксановић.

Манифестацију "Марковићеви дани", на којој је говорио књижевник Перо Зубац, синоћ је отворио градоначелник Зворника Бојан Ивановић.

Марко Марковић је рођен 27. фебруара 1896. године у Зворнику, а умро је на Палама 12. августа 1961. године. Књижевни рад почео је у 27. години живота и написао је књиге "На боку", "Крива Дрина" и "Од сумрака до зоре".

Организатор ове манифестације је Народна билбиотека и музејска збирка уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и града Зворника.