latinica  ћирилица
28/02/2024 |  15:00 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

ВСТС отворено признао: Надлежна комисија знала за ратну прошлост судије Узуновић

Из Високог судског и тужилачког савјета БиХ стигао је одговор на посланичко питање шефа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сање Вулић у вези са избором Сене Узуновић за судију Суда БиХ у којем су отворено признали да је ратна прошлост Узуновићеве била позната тада надлежном тијелом за избор судија Независној правосудној комисији.
Високи судски и тужилачки савјет БиХ - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјет БиХФото: РТРС

- У односу на именовање судије Узуновић на позицију носиоца правосудне функције након извршене реформе правосуђа и успостављања ВСТС 2004. године истичемо да је све релевантне чињенице о тадашњим судијама и тужиоцима, односно кандидатима, провјеравала Независма правосудна комисија која је формирана одлуком Савјета за имплементацију мира у БиХ и високог представника и успостављена је 2001. са задатком да води и координира реформе правосуђа, па тако и у односу на Узуновићеву, што значи да су све информације о ратној прошлости биле познате тада надлежном тијелу, прије иницијалних именовања, односно реименовања судија и тужилаца, што је дјеломично описано и у одлуци о именовању - наводи се у одговору ВСТС који је у посједу РТРС-а.

Имајући у виду да се ВСТС у одговору позива на ову комисију, коју су формирали ПИК које је непостојеће тијело с обзиром на то да се ниједном реченицом не спомиње нити је дефинисано Дејтонским споразумом, и тадашњег високог представника, јасно је потврђено да је Независна правосудна комисија, која је престала са радом 2004. године, имала задатака да компромитовани ратни кадар из ФБиХ награди за сва недјела која су почињена над српским становништвом.

Из одговора је јасно да је ова комисија која је Узуновићеву први пут и именовала за судију Суда БиХ наградила за њену ратну прошлост и као активног члана СДА.

Узуновићева је за вријеме грађанског рата у БиХ обављала дужност помоћника команданта за правне послове у 5. брдској бригади такозване Армије БиХ, што је јасно видљиво из документа из јуна 1993. године, гдје се наводи њена функција приликом узимања изјаве од свједока.

У периоду ратних сукоба била је истражни судија, те је карактеристично да је учествовала и у вођењу процеса и против неких лица који су правоснажно осуђена пред Хашким судом за злочине над Србима, али она није нашла за сходно да те злочине тада процесуира, него им је судила за убиство једног муслимана у Челебићу.

Вулићева је 12. фебруара упутила посланичко питање ВСТС БиХ затраживши информацију када, по којим критеријумима или по чијем налогу је Сена Узуновић изабрана за судију.

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС