latinica  ћирилица
28/02/2024 |  16:01 | Аутор: СРНА

Ромић: Постојан уставни поредак Српске

Савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић оцијенио је да уставни поредак Српске, упркос актуелним покушајима различитих фактора да га угрозе, попут Уставног суда БиХ, нелегалног Кристијана Шмита и осталих, опстаје и показује невјероватну чврстину, те по својој садржини равноправан је са другим уставима у породици европске уставности.
Марко Ромић - Фото: РТРС
Марко РомићФото: РТРС

Ромић је рекао Срни да је Устав Српске гарант њеног опстанка, те аргумент првог реда да је Република старија од дејтонске БиХ.

- То је најважнији важећи уставни акт код Срба тренутно. Тог 28. фебруара, када је доношен, српски народ је наново доказао своју државотворност, односно способност и ријешеност да државу ствара, а потом и ако треба да је одбрани - оцијенио је Ромић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Устав Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.