latinica  ћирилица
28/02/2024 |  16:26 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

Савјет министара усвојио Програм економских реформи до 2026. године

Савјет министара БиХ усвојио је у новом тексту Програм економских реформи БиХ 2024. - 2026. године, фокусиран на испуњавање обавеза БиХ на европском путу.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

- Ради се о амбициозном пакету структурних реформи које требају дати одговор на глобалне трендове, убрзати конвергенцију БиХ са земљама ЕУ и ријешити преостале наслијеђене структурне изазове - саопштено је из Савјета министара.

Структурне реформе усмјерене су на раст конкурентности кроз технолошку модернизацију привреде и унапређење пословног окружења, повећање ефикасности пословања јавних предузећа, успоставу услова за убрзање зелене транзиције и стварање предуслова за дигиталну трансформацију. Истовремено је планирана и реформа у домену тржишта рада како би се ускладило образовање и унаприједили ефекти активних политика запошљавања.

- Посебна пажња посвећена је и кључним дијеловима јавног сектора - систему социјалне и здравствене заштите, који доприносе не само конкурентности привреде, већ и свеукупном квалитету живота и дугорочном развоју људског капитала у БиХ - истиче се.

Програм економских реформи, чијој изради су допринијеле институције свих нивоа власти с којима се одвијала сарадња путем ентитетских координатора, припремила је Дирекција за економско планирање према смјерницама Европске комисије на основу прилога које су доставиле надлежне институције на државном и ентитетским нивоима према Приједлогу плана активности.

На сједници су донесени одговарајући закључци ради обезбјеђивања праћења имплементације предложених структурних реформских мјера и провођења заједничких договорених Смјерница политика које су резултат економског и финансијског дијалога 2024. године.

Ово је десети по реду Програм економских реформи, који ће бити достављен Европској комисији.