latinica  ћирилица
28/02/2024 |  16:56 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Нешић са командантом НАТО штава у Сарајеву: Кључни спољнополитички циљ БиХ чланство у ЕУ

Министар безбједности Босне и Херцеговине Ненад Нешић разговарао је данас с командантом НАТО штаба у Сарајеву бригадним генералом Памелом МекГаха о сарадњи и јачању капацитета за одговор на безбједносне изазове.
Нешић са комадантом НАТО снага у Сарајеву - Фото: РТРС
Нешић са комадантом НАТО снага у СарајевуФото: РТРС

Фокус је био на подршци БиХ у побољшању способности служби заштите и спашавања на свим нивоима власти за управљања кризама, обуке, те проширењу НИЦС система за комуникацију и координацију служби заштите и спашавања у ванредним ситуацијама.

- Једна од таквих вјежби одржат ће се идуће седмице на којој ће цивилним заштитама на локалним нивоу бити представљен начин рада НИЦС система и на терену провјерити начин руковођења акцијама спашавања. Овај систем олакшава рад спасилаца у случају несрећа и потрага за унесрећеним лицима - саопштено је из министарства безбједности.

Нешић је истакао да је кључни спољнополитички циљ БиХ чланство у ЕУ и да Министарство безбједности у том сегменту даје изузетан допринос кроз успостављање сарадње са европским безбједносним агенцијама те унапрјеђењу безбједности у БиХ и регионалне стабилности.