latinica  ћирилица
28/02/2024 |  18:01 | Аутор: СРНА

Кнежевић: Обука у прошлој години реализована професионално

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-мајор Гојко Кнежевић изјавио је данас у Сарајеву да су припадници Оружаних снага, упркос проблемима, својим ентузијазмом, професионализмом и залагањем, допринијели да обука у 2023. години буде реализована професионално.
Гојко Кнежевић - Фото: СРНА
Гојко КнежевићФото: СРНА

Кнежевић је током обраћања на Годишњој конференцији о обуци Оружаних снага БиХ рекао да и у протеклој години, као и у низ претходних, нису били ослобођени изазова у вези са кашњењем у набавкама захтијеваних ресурса, као и ангажовању појединаца и јединица на оперативним обавезама и задацима који немају карактер обуке.

- Посебно желим нагласити да смо заједничким напором у 2023. години успјешно реализовали вјежбу "Тренутни одговор 23", а која је планиранана на начин да омогући примјену процедура оцјењивања јединица декларисаних у оквиру програма оцјењивања оперативних способности - навео је Кнежевић.

Међу великим бројем планираних обука у овој години, Кнежевић је посебан акценат ставио на вјежбу спољног оцјењивања "Динамичан одговор 24-4", као и на кондицирање достигнутог нивоа обучености и статуса "Борбено спремни", батаљонске групе лаке пјешадије.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Славен Галић нагласио је значај наставка планске обуке, као и учешћа припадника Оружаних снага у међународним активностима како у земљи, тако и у иностранству.

Циљ конференције био је сагледавање нивоа обучености команди и јединица Оружаних снага БиХ у 2023. години, уз фокус на анализу резултата индивидуалне и колективне обуке, те идентификовање проблема и изазова са којима су се Оружане снаге суочавале током реализације обуке, али и на визију будуће обуке утемељене на систему научених лекција.

На крају конференције донесени су приједлози за унапређења планирања, извођења, стандардизације и оцјењивања обуке, као и даљег развоја система управљања обуком и едукацијом у Оружаним снагама.