latinica  ћирилица
28/02/2024 |  21:18 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Уставни суд Српске: Тарифе за обрачун електричне енергије које се примјењују од 15. децембра нису у складу са Уставом

Уставни суд Републике Српске одлучио је на данашњој сједници да тарифе за обрачун електричне енергије које се примјењују од 15. децембра 2022. године нису у складу са Уставом Републике Српске.
Уставни суд Српске у Бањалуци - Фото: РТРС
Уставни суд Српске у БањалуциФото: РТРС

Уставни суд је усвојио одлуку којом је утврдио да тачка IV Одлуке о утврђивању тарифних ставова за кориснике дистрибутивних система у Републици Српској од 15. децембра 2022. године није у сагласности са Уставом Републике Српске, јер је овом тачком прописано да Одлука ступа снагу даном доношења, а примјењује се од 1. јануара 2023. године, што је супротно Уставу Српске.

Истом одлуком Уставни суд је утврдио да тачке II и IV Одлукe о тарифним ставовима за јавно снабдијевање електричном енергијом у Републици Српској нису у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о електричној енергији.

Образлажући своју одлуку у овом дијелу, Уставни суд је саопштио да су тачком II оспорене одлуке, која предвиђа обим потрошње као критеријум за утврђивање накнаде за набавку електричне енергије, крајњи купци у оквиру једне тарифне групе који троше више електричне енергије доведени у неповољнији положај у односу на крајње купце у оквиру исте тарифне групе који троше мање електричне енергије, што је супротно уставном начелу забране дискриминације.

Саопштење Уставног суда Српске погледајте ОВДЈЕ.