latinica  ћирилица
29/02/2024 |  07:07 ⇒ 07:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Врховни суд САД прихватио захтјев да одлучи о Трамповом имунитету

Амерички Врховни суд прихватио је захтјев да одлучи да ли бивши предсједник Доналд Трамп може да се позива на предсједнички имунитет у случају који се против њега води, због наводног покушаја да поништи свој пораз на предсједничким изборима 2020. године.
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Суд је навео да ће саслушати аргументе и донијети одлуку о Трамповом захтјеву за имунитет.

У налогу се наводи да ће тај захтjев, чије рjешавање би могло да потраје мjесецима, суд почети да разматра у недjељи која почиње 22. априла.

Тај рок омогућава доношење одлуке до краја редовног мандата суда у јуну, што је брже него што је уобичајено када суд саслуша аргументима, али не тако брзо колико су тужиоци жељели, наводи НБЦ њуз.

Правно питање о којем ће суд одлучивати је "да ли и у којој мјери бивши предсједник ужива предсједнички имунитет од кривичног гоњења за понашање за које се тврди да укључује службене радње током његовог мандата".

Трамп се раније овог мјесеца обратио Врховном суду САД, тражећи да интервенише након што су нижи судови одбацили његов захтјев за имунитет од кривичног гоњења због наводног покушаја да поништи свој пораз на предсједничким изборима 2020. године и да продужи одлагање суђења против њега због тих оптужби.

Трамп тврди да је тада имао имунитет као предсједник САД, преноси Ројтерс.

Трамп је затражио од судија Врховног суда да обуставе спровођење пресуде Апелационог суда у Вашингтону о одбијању његовог захтјева за имунитет.

Суђење Трампу пред федералним судом у Вашингтону, које је било планирано за 4. март, је одложено, а нови датум није одређен.

Тужиоци су тврдили да је Трамп дјеловао као кандидат, а не предсједник, када је вршио притисак на званичнике да пониште изборне резултате и подстакао своје присталице да изврше напад на Капитол 6. јануара 2021. године и изврше притисак на Конгрес да не потврди побједу Џозефа Бајдена на предсједничким изборима.