latinica  ћирилица
29/02/2024 |  07:21 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Додик: Нота упућена Црној Гори није нота БиХ, већ муслиманска и Конаковићева приватна

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је у Црну Гору ишао у радну и пријатељску посјету као предсједник Српске и поручио да док год иде у том својству иза њега ће стајати тробојка, односно застава Републике Српске.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg)

Упитан да прокоментарише то што је Министарство иностраних послова у Савјету министара упутило протестну ноту властима Црне Горе јер је предсједник Скупштине Андрија Мандић примио предсједника Републике Српске у службеним просторијама, а да нису била истакнута обиљежја БиХ, већ Српске, Додик је рекао да не види зашто би било спорно коришћење званичне заставе Републике Српске која је дио државне заједнице БиХ како је и потврђено Дејтоном којим је Српска добила свој субјективитет.

- Такође, нота не може бити упућена у име БиХ, јер ја тамо нисам представљао БиХ. То је приватна нота Елмедина Конаковића или боље рећи муслиманска. Веома ми је симптоматично да се као образложење за слање ноте наводи обиљежје Српске и помињање српског свијета. Ако је српска тробојка и само помињање српског свијета за неке у БиХ јерес, јасно је да се нисмо помакли од 1992. године - нагласио је Додик.

Он је у изјави за Срну констатовао да су поруке које су упућене у Подгорици биле усмјерене на развој сарадње која је у интересу Црне Горе и Републике Српске, али и цијеле БиХ.

- 'Бук Бијела' и изградња пута Фоча-Шћепан Поље је за добробит становника и Републике Српске и ФБиХ и Црне Горе. Тим путем не иду само Срби, већ и муслимани и Хрвати и Црногорци и странци. Моја визија је развој и добробит за све становнике у региону, а не уски чаршијски поглед да у свему тражим разлог за препуцавања. У томе и јесте основна разлика између мене и осталих политичара, јер ја имам визију и жељу да народ живи боље, а не потребу за сталним политичким препуцавањима - нагласио је Додик.

Предсједник Српске је додао да би Република Српска сваки дан могла да упућује по више протестних нота због понашања муслиманских амбасадора, изношења само муслиманских погледа и њиховог виђења стања у БиХ, као и због мијешања странаца у унутрашње прилика и сталне одласке муслиманских политичких представника у западне амбасаде на консултације.

- Крајње је вријеме да муслимани коначно схвате да БиХ није њихова, и да је то заједница састављена од два равноправна ентитета од којих је један Република Српска чији сам ја легитимно изабрани предсједник и имам право да се састајем са ким хоћу, кад хоћу и да причам о чему хоћу. Још нисам пао тако ниско да причам да живим у сувереној БиХ, а да ми политику кроје разни Марфији и слични њему. Када бих дошао у ту ситуацију сигурно бих се сам повукао, не би чекао да ме мој народ смијени, јер Република Српска и српски народ не заслужују полтроне и издајнике - поручио је предсједник Српске.