latinica  ћирилица
29/02/2024 |  08:05 ⇒ 11:30 | Аутор: РТРС

Да је "Тројка" имала храбрости да не слуша стране менторе, БиХ би већ била у приступним преговорима (ВИДЕО)

Да је "Тројка" имала храбрости да не слуша стране менторе и амбасадоре, БиХ би већ била у приступним преговорима са ЕУ, рекао је гостујући у нашем Јутарњем програму Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Српске и предсједник Уједињене Српске.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Нада се да ће се до 21. марта, лидери странака који чине власт на нивоу БиХ, ипак нешто договорити и добијање датума отпочињања преговора са Европском унијом би релаксирало односе.

- Много тога је до њих - до тога да покажу да могу сами да доносе одлуке. Ми то радимо дуги низ година. Републици Српској нико не поставља функционере осим народа. Немојте мислити да ми одустајемо од Закона о избору судија и од Апелационог вијећа. Ми тражимо да сједиште буде у Бањалуци. Они кажу: не може у Бањалуци. Па дође Фон дер Лајен и каже: нама то није битно. А Марфи каже: не може. Видимо двије врсте политике. Жао ми је што је Европска лошија - поручио је Ставендић.

Говорећи о посјети Црној Гори, Стевандић је оцијенио да су отоплили односи између Срба и Црногораца, као и да се по дубини много боље комуницира.

Недавно одликовање предсједника Републике Српске Милорада Додика високим руским орденом показује вјековне добре односе Руса и Срба, рекао је Стевандић.

- То уједно указује и на постојање мултиполарног свијета у коме влада међусобно поштовање, уважавање и ненаметање рјешења другим народима - додао је Стевандић.

Нагласио је да су односи Срба и Руса старији од тренутних односа у Европи.

- Битно је да не савијамо кичму пред Западом, али и да не дамо да нас сломи ово модерно доба - рекао је предсједник Народне скупштине.

Ствандић је истакао да Сретењски орден првог степена, којим га је поводом Дана државности Србије предсједник Србије Александар Вучић, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Српске, за њега понос и обавеза.