latinica  ћирилица
29/02/2024 |  08:10 ⇒ 08:31 | Аутор: СРНА

Трамп дисквалификован у Илиноису

Судија у Илиноису Трејси Портер забранила је Доналду Трампу да учествује на изборима републиканаца за предсједничку номинацију у овој америчкој држави због његове улоге у побуни у Капитолу 6. јануара 2021. године, али је одгодила ступање одлуке на снагу у очекивању да ће бивши предсједник САД уложити жалбу.
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW) -
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW)

Портерова је стала на страну гласача у Илиноису, који сматрају да би бивши предсједник требао да буде дисквалификован са унутарстраначких избора републиканаца у овој у држави 19. марта, као и на општим изборима 5. новембра због кршења клаузуле против побуне из 14. амандмана америчког Устава.

О коначном исходу случаја у Илиноису и сличним изазовима, вјероватно, ће одлучивати Врховни суд САД, који је 8. фебруара саслушао аргументе у вези са Трамповим правом да се кандидује.

Портерова је рекла да одгађа ступање своје одлуке на снагу јер очекује Трампову жалбу апелационим судовима Илиноиса и потенцијалну пресуду Врховног суда САД.

Портпарол Трампове кампање саопштио је да је ово "неуставна пресуда" на коју ће брзо бити упућена жалба.

Колорадо и Мејн су раније уклонили Трампа са својих државних гласачких листића, након што је он дисквалификован према Секцији три 14. амандмана на Устав. Обје одлуке су на чекању док траје Трампов апелациони процес.

Секција три забрањује обављање јавних функција свима који су положили заклетву да ће подржавати Устав САД, а затим се "упустили у побуну или пружили помоћ или утјеху непријатељима".

Трампове присталице су 6. јануара 2021. године напале полицију и ушле у Капитол у покушају да спријече Конгрес да потврди изборну побједу демократе Џозефа Бајдена на гласању 2020. године.