latinica  ћирилица
29/02/2024 |  09:06 ⇒ 09:06 | Аутор: СРНА

Матић: Бошњаци и сада желе унитарну БиХ као и 1992. године

Политиколог Филип Матић сматра да Бошњаци и сада желе унитарну БиХ, као што су жељели 1. марта 1992. године, на начин да већинско становништво одлучује и да се дешава константа дискриминација мањине.
Филип Матић - Фото: РТРС
Филип МатићФото: РТРС

- Овдје не причамо о националним мањинама од један, два, него од око 35 до 40 одсто становништва. Нажалост, тај 1. март духом живи и данас - рекао је Матић

Он је навео да цјелокупна бошњачка јавност, а поготово њихове политичке елите у сваком тренутку да раде на томе да се дође до унитарне БиХ, до могућности да се остали дискриминишу.

- Видимо то на примјеру Хрвата у Федерацији БиХ, гдје им се константно бира њихов члан Предсједништва БиХ без воље већине хрватског народа - додао је Матић.

Матић је указао на константна настојања да се укине Република Српска и да се умање њене надлежности.

- Заправо се жели поново прегласавати. Они константно имају жељу да одлучују у туђе име, да се некоме свете за неке измишљене злочине које су им спаковали за Запада и њима продали као јако јефтину, а слатку робу која је заправо темељ њиховог националног идентитета - навео је Матић за Срну.

Матић сматра да само обиљежавање 1. марта и није највећи проблем, него чињеница да тај датум и даље живи међу Бошњацима, поготово међу свим њиховим политичким елитама, небитно да ли је у питању СДА, СББ, Народ и правда или Наша странка.

- Нека они славе шта се њима слави и нека обиљежавају датуме који су њима важни. Све оно што су они организовали у правцу независности БиХ тог 1. марта организовано је против воље Срба - поручио је Матић.

У дијелу ФБиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.