latinica  ћирилица
29/02/2024 |  09:16 ⇒ 09:23 | Аутор: РТРС

Неопходна помоћ малим предузетницима (ВИДЕО)

Недостатак занатлија на тржишту рада је проблем већ годинама, а разлог је у томе што се тог кадра мало школује те што велики број оних који су обучени одлазе у иностранство.
Привреда - Фото: РТРС
ПривредаФото: РТРС

Иницијатива о повећању прага уласка у ПДВ систем, била је да се праг од 50.000 подигне на 100.000 марака и она је усвојена.

Сада је потребно да се и измијени Закон, каже директор Занатско-предузетничке коморе регије Бањалука Владимир Благојевић, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Додао је да су добили подршку Министарства привреде и предузетништва и да исту очекују од министра финасија како би могли предати иницијативу у Народну скупштину за измјену закона.

Подсјећамо, у Српској послује више од 25.000 предузетника који запошљавају 50.000 радника и ово је значајно како не би угрозили своје пословање.

- Сви мали предузетници, они који остварују приход од 50.000 плаћају порез два одсто, а они који изгубе статус малог предузетника плаћају порез 10 одсто то значи да им тих осам одсто раста пореза подразумијева веће трошкове, цијене услуга а да би то спријечили јако је важно да што прије предамо измјену постојећег закона - навео је Благојевић.