latinica  ћирилица
29/02/2024 |  09:30 ⇒ 09:32 | Аутор: СРНА

Ђокић: Најава дефилеа у Брчком - груба провокација

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да најављени дефиле Бошњака у Брчком поводом 1. марта представља грубу провокацију и удар на стабилност у дистрикту.
Петар Ђокић - Фото: Уступљена фотографија
Петар ЂокићФото: Уступљена фотографија

Ђокић је напоменуо да 1. март изазива врло ружна осјећања код Срба, а да је Брчко дистрикт заснован на идеји толеранције и суживота три народа, те да због тога најављени дефиле представља "удар на стабилност живота".

Он сматра да је одлука о организовању дефилеа у Брчком јако штетан и погрешан политички чин "без обзира од кога је дошао, ко га подстиче и ко ће га организовати".

Удружења ветерана специјалних јединица Војске Републике Српске /ВРС/ поручило је јуче да очекују да полиција забрани дефиле у Брчком 1. марта јер би долазак са обиљежјима такозване Армије БиХ угрозио међунационалне односе у граду.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ.

Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.