latinica  ћирилица
29/02/2024 |  09:40 ⇒ 09:42 | Аутор: СРНА

Бањац: 1. март битан само због Сајма туризма у Бањалуци

Предсједник НПС-а Дарко Бањац изјавио је да Република Српска слави 9. јануар као Дан Републике и истакао да је за њега 1. март битан само зато што тог дана у Бањалуци почиње Сајам туризма на којем ће учестовати и Специјална болница "Мљечаница".
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Бањац је рекао да Федерација БиХ, која обиљежава 1. март као такозвани дан независности БиХ, ако хоће, може да га прогласи и "за свјетски празник", али на својој територији.

- Чињенице су јасне – Српска слави 9. јануар као датум њеног рођења и предложио бих им /политичком Сарајеву/ да то признају. Како се они понашају према нама по питању тог датума, зашто бисмо се ми другачије понашали што се тиче 1. марта - рекао је Бањац за Срну.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.