latinica  ћирилица
29/02/2024 |  10:22 ⇒ 14:06 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Бесмислице да ће Русија напасти Европу (ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин обратио се Федералној скупштини, а у говору је представио визију онога што очекује Русију у наредних неколико година.
Владимир Путин (фото:  EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Изградићемо 40 студенских градова

Привреда Руске Федерације не само да је испред Европске уније по расту него и испред остлаих земаља Г7. Он је рекао да је Русија данас највећа привреда Европе о паритету куповне моћи и пета у свијету те да темпо раста омогућава да у ближој будућности Русија може ући у четири најразвијеније земље свијете.

- У сљедећих шест година удео плата у БДП мора порасти - рекао је Путин додајући да до 2030. године плата мора бити увећана двоструко.

Проблеми могу бити недостатак кадрова и напредак технологије те да се тиме Русија мора позабавити.

- Иако имамо демографске проблеме имамо бројно младо покољење. У 2030. године у земљи ће бити 8,3 милиона младих од 20 до 24. године - рекао је Путин додајући да ће они учествовати у економији 21. вијека.

Он је позвао послодавце, научне институте да позову дјецу код себе да виде погоне и институте и да заједно са образовним установама раде на школовању јер у наредним годинама треба припремити најмање милион стручњака.

Нагласио је да се центри науке морају развијати у цијелој земљи те да ће бити изграђено 40 студентских градова у цијелој земљи за шта ће бити издвојено 400 милијарди рубаља.

Руске нуклеарне снаге у стању пуне борбене готовости

Нуклеарне снаге Русије налазе се у стању пуне борбене готовости.

- Стратешке нуклеарне снаге су у стању пуне борбене готовости за гарантовану употребу. Хиперсонични ракетни систем морског базирања "циркон" већ је коришћен у борби, овај систем је у употреби. Такође је у борби већ коришћен хиперсонични ударни систем морског базирања "циркон", о коме се није говорило у обраћању скупштини 2018. године. Али овај систем је већ у употреби - нагласио је Путин, а преноси Спутњик.

Завршавају се испитивања крстареће ракете “буревесник“ и систем “посејдон“, који су потврдили своје јединствене карактеристике, рекао је Путин.

О Макроновој изјави

Путин је додао да су на Западу почели да говоре о слању војних контингената НАТО у Украјину.

- Али, ми се сјећамо судбине оних који су слали контингенте на територију наше земље. Сада ће посљедице по оне који би кренули у интервенцију бити далеко трагичније. Они морају да схвате да и ми имамо оружје које може да уништава циљеве на њиховој територији. То су људи који нису прошли кроз тешка искушења. Они су заборавили шта је рат. Они мисле да је то цртани филм - рекао је Путин.

Бесмислице да ће Русија напасти Европу

Путин је рекао да су чисте бесмислице тврдње да ће Русија напасти Европу.

Запад је изазвао сукобе у многим земљама свијета и упркос томе тврди да је Русија та која је спремна да "нападне" Европу, рекао је он.

- При томе стране државе саме бирају циљеве које треба уништити, говоре о слању снага у Украјину. Посљедице по њих ће бити трагичне - упозорио је Путин и додао да "све што смишља Запад реално нас води ка опасности од сукоба са примјеном нуклеарног оружја , а то значи уништења цивилизације.

-------------

Свако обраћање Федералној скупштини је поглед у будућност, рекао је Путин на почетку.

Прилика да се говори о стратешким плановима и свим мјерама неопходним за даљи развој земље.

- Само јединствени можемо да реализујемо све што смо замислили. Доказали смо да је Русија спремна да одговори на сваки изазов - поручио је Путин.

Никоме нећемо дозволити да се мијеша у наше унутрашње ствари.

На Западу желе да са нама учине исто као и са многим дугима у свијету, као што је случај са Украјином.

- Да донесу неслогу и да нас ослабе изнутра. Али, прерачунали су се и то је сада очигледно - истакао је он и додао - Сами ћемо одређивати свој пут и чувати традиције, рјешавати задатке базирајући се на нашем погледу на свијет.

Апсолутна већина руских грађана подржала је специјалну операцију у Украјини, истакао је Путин.

Русија ће увијек памтити своје пале хероје, рекао је предсједник Русије и објавио минут ћутања.